Feilaktig fremstilling om utenlandske studenter

Publisert

I artikkelen «Uten rettigheter i månedsvis» ga Universitas i forrige uke et forvrengt bilde av saksbehandlingstiden for søknader om oppholdstillatelse fra utenlandske studenter. Påstanden om at studenter som søker om fornyelse av sin oppholdstillatelse ikke har noen rettigheter, stemmer ikke. Studenter som har oppholdstillatelse i Norge, og som søker om fornyelse av denne senest én måned før den utløper, har rett til å studere og arbeide deltid inntil søknaden avgjøres.

Saksbehandlingstiden som det refereres til i artikkelen i Universitas gjelder fornyelser der det for eksempel er søkt for sent, der saken mangler opplysninger, eller hvor det er tvil om at forutsetningene for å få en tillatelse er til stede. Slike saker har ikke politiet kompetanse til å avgjøre, og søknaden må derfor videresendes til Utlendingsdirektoratet (UDI). De fleste søknader om fornyelse behandles imidlertid av politiet.

UDIs informasjon om forventet saksbehandlingstid er basert på hvor lang tid det har tatt å behandle lignende søknader de siste tre månedene. Informasjonen er derfor bare et uttrykk for hvor lang saksbehandlingstid som kan forventes. Antall innkomne saker og saksbehandlingskapasitet er forhold som også spiller inn. Saksbehandlingstidene varierer derfor. Vi prioriterer å få avgjort sakene før studiestart.

Det er viktig at en søknad inneholder all nødvendig dokumentasjon og informasjon. På vår nettside www.udi.no står det hva som kreves for å få fornyet en studietillatelse. Dersom det mangler opplysninger i søknaden, vil den dessverre ta lengre tid å behandle.

Universitas er en viktig kanal for vår kommunikasjon med utenlandske studenter. Vi er derfor opptatt av at det gis riktig informasjon om relevante forhold til våre søkere.

Powered by Labrador CMS