God søknad gir raskt svar

Publisert

I artikkelen «Har ikke kontroll over egne penger» i Universitas den 7. oktober gis det et bilde av at utenlandske studenter generelt opplever store problemer knyttet til finansieringen av studieoppholdet sitt. Utlendingsdirektoratet (UDI) mener denne fremstillingen er feilaktig.

At søknaden har all nødvendig dokumentasjon og vilkårene for en tillatelse er oppfylt, er en forutsetning for at tillatelsen skal gjøres raskt. Søknader som ikke er fullstendige eller der kravene for en tillatelse ikke er oppfylt, tar dessverre vesentlig lengre tid. Dette gjelder også om nødvendig dokumentasjon blir levert i ettertid. Spørsmål om hvorfor det eventuelt tar tid å få d-nummer/personnummer etter at en har fått en studietillatelse, må rettes til skattetaten.

For studenter som har søkt om studietillatelse fra Norge, kan saksbehandlingstiden for søknader som er mangelfulle eller ikke fyller vilkårene dessverre medføre problemer av den typen studenten Ryan King beskriver.

King har satt pengene sine inn på en såkalt depositumskonto BI har opprettet for sine utenlandske studenter. Dette har han gjort da et av kravene for å kunne få en studietillatelse i Norge, er at søkeren må dokumentere å ha penger å leve for under hele oppholdet i Norge (underholdskravet). Utlendingsmyndighetene krever at disse pengene står på norsk bankkonto i søkerens navn. Vi stiller dette kravet for i størst mulig grad å sikre at søkeren faktisk kan finansiere oppholdet i Norge. Erfaring har vist at det ofte knytter seg usikkerhet til bankutskriften fra andre land, både deres ekthet og om midlene faktisk eies av søkeren.

Tidligere opplevde utenlandske studenter store problemer med å dokumentere underholdskravet. De fikk ikke opprettet konto i norske banker før de hadde en tillatelse. Samtidig fikk studentene ingen tillatelse før pengene sto på norsk konto i søkerens navn. Ordningen med depositumkontoer kom på plass for noen år siden, og er ment å avhjelpe problemet med å dokumentere underholdskravet. I dag har så godt som alle universitet og høyskoler opprettet slike kontoer. Ordningen fungerer i alt vesentlig svært godt.

Innlegget er forkortet, red.anm.

Powered by Labrador CMS