Påstått schizofreni

Publisert

«Blandingen av teori og praksis er selve drivkraften i journalistikkstudiet på HiO.»

Ifølge Radio Nova-journalist Marie Alming er journalistutdanningen ved Høgskolen i Oslo (HiO) schizofren fordi «den prøver å være både akademisk og praktisk, uten helt å klare noen av delene» (innlegg i Universitas 16.03). I motsetning til Alming, som har satt en psykisk diagnose på studiet, opplever jeg at blandingen av teori og praksis er selve drivkraften i journalistikkstudiet på HiO.

I andre semester er studiet lagt opp i bolker. I to uker får vi teoretisk innføring i samfunnsteamer, for eksempel helse og sosial, økonomi eller krim og justis. Så følger to praksisuker hvor vi klekker ut nyhetssaker om temaet vi nettopp har lært om. I tredje semester får studentene ti uker praksis i en mediebedrift. Skolen har praksisavtaler med NRK, Aftenposten, VG, og en rekke andre mediehus.

Alming mener studentene heller burde skaffe seg praksis på egenhånd, i stedet for å kaste bort tiden på HiO og «fine papirer». Heldigvis fins det mange veier til journalistyrket. Men jeg ser ingen motsetning mellom å gå på skole og skaffe seg praktisk erfaring. Nesten alle journaliststudentene på HiO jobber i medier på si, enten det er Radio Nova, Universitas, RadiOrakel, Oslonights, Ergo eller en av Norges mange lokalaviser.

På HiO trenes vi i å drøfte etiske spørsmål, bedre språket, tenke kritisk og avsløre retoriske argumentasjonsknep. Uten noe av denne journalistiske kunnskapen i bunn, hjelper det lite hvor godt man har lært seg redigeringssystemet til NRK. Derfor er HiOs utdanning relevant for unge journalistspirer. Kunnskap og praktiske ferdigheter går hånd i hånd, på samme måte som det gjør i arbeidslivet.

Det blir for enkelt å påstå at folk dropper ut fordi utdanningen er gjennomsyret av teori og akademi. Jeg tror grunnene for å slutte varierer mye fra person til person. Derfor er det også positivt at ledelsen vil finne ut hvorfor enkelte dropper ut. En slik kartlegging kan gjøre utdanningen enda bedre for studentene. Inntil videre vil jeg friskmelde journalistutdanningen fra Almings påståtte schizofreni.

Powered by Labrador CMS