Hårete romkamerat: Da de norske psykologistudentene Ineke Feen Rudsar og Aurora Sollid dro til Paris på utveksling, var de ikke klar over at de måtte dele leiligheten med en mus.

Kampen for leiligheten

Å være student og finne et sted å bo er vanskelig i de fleste storbyer. Studenter i Paris forteller om utallige visninger, diskriminering, og en liten pelsete inntrenger.

Publisert Sist oppdatert

Utleie i Frankrike

  • I Frankrike kan utleier be om en garantist for leietaker. Garantisten er vanligvis en person som skatter til Frankrike og må tjene mer enn 3 ganger husleia. Dette er for å garantere at utleier får betalt hvis leietaker plutselig ikke kan betale.
  • Mange internasjonale studenter bor i såkalte chambre de bonne, en liten loftsleilighet som før i tiden var rommet til hushjelpen.
  • Paris er delt inn 20 bydeler som kalles arrondissement.

Da hun var atten kom Aya Snoussi til Tours i Frankrike fra Casablanca i Marokko. Hun har fransk statsborgerskap, gjennom sin franske mormor.

For å ankomme hybelen til Aya må man først gjennom hagen – med grønne planter, blomster og trær. I en ellers høylytt by, er det et rolig avbrekk.

Bydelene i Paris er delt opp i arrondissementer, en type bydelsfordeling, som det er 20 av i byen.

Aya Snoussi (23) har tilbragt sin første natt i den nye hybelen i det fjerde arrondissementet i Paris.

Det tok to måneder og 18 visninger før Snoussi klarte å fange opp en hybel i det fjerde arrondissementet. Hun var i ferd med å gi opp da hun fikk tilbudet om hybelen hun nå flytter inn i.

Les også: “SiO øker husleia: Påvirker studentenes økonomi”

Byråkratisk mareritt

I hybelen til Snoussi lukter det nyinnflyttet – en blanding av nymalte vegger og nylig monterte IKEA-møbler.

— Jeg angrer på at jeg kjøpte denne madrassen. Den var umulig å sove på, sier Snoussi og peker på senga si.

Foreløpig har hun ikke noe bord. Hun bruker en koffert til å hvile PC-en sin på i stedet.

Snoussi forteller at prosessen med å finne en leilighet var så slitsom at hun begynte å vurdere å reise tilbake til Marokko.

— Jeg snakket med faren min, og han sa at det kanskje er et tegn fra Gud om at jeg må komme meg hjem til Marokko. Jeg begynte å tro på det, jeg var i ferd med å gi opp da jeg fant dette stedet, sier Snoussi.

— Jeg måtte laste ned så mange forskjellige apper, og oppdaterte dem hvert minutt. Når noe er ledig må du sende melding med én gang, sier Snoussi.

Ikke bare må man kjempe seg til visninger i Frankrike, men å flytte til Frankrike innebærer også en stor byråkratisk prosess.

Snoussi finner fram et PDF-dokument på 20 sider. Her har hun blant annet en kopi av sitt pass, kopi av de siste lønnsslippene til tanta hennes, en CV og bevis på at hun har betalt tidligere strømregninger.

Ga nesten opp: Aya Snoussi er født og oppvokst i Casablanca i Marokko. Det var så vanskelig å finne et sted å bo i Paris at hun vurderte å flytte tilbake til Marokko.

Grunnen til at Aya Snoussi har kopier av tantas lønnsslipp er fordi hun er Snoussis garantist. Utleiere i Frankrike kan nemlig kreve at unge mennesker som vil leie, stiller opp med en garantist. Det må være en person som skatter til Frankrike, og tjener mer enn tre ganger husleia i måneden.

Snoussi har tanta si som bor sør i Frankrike som garantist, men forteller at mange, spesielt internasjonale studenter, leier på svartemarkedet gjennom facebook-grupper fordi de ikke har en garantist i Frankrike.

Snoussi studerer psykologi på siste året. Universitetet hennes ligger i Tours, men nå har hun flyttet til Paris i håp om å få en jobb etter hun er ferdig med studiet.

Diskriminering på boligmarkedet

Snoussi forteller at hun har opplevd diskriminering på boligmarkedet. Hun mener hennes marokkanske etternavn gjorde det enda vanskeligere å finne et sted å bo.

— Jeg kunne ta kontakt med utleiere og fikk aldri svar, men da vennene mine med franske navn tok kontakt, fikk de svar.

Likevel er Snoussi fornøyd med stedet hun endte opp på.

— Jeg er glad for at jeg ikke ga opp, sier Snoussi.

– Jeg ville ikke gi slipp på den forrige leiligheten i tilfelle jeg ikke fant et annet sted. Jeg ville ikke bli hjemløs

Aya Snoussi, psykologistudent i Paris

I april måtte hun også betale dobbelt opp med leie, fordi oppsigelsestiden på den forrige leiligheten er en måned.

— Jeg ville ikke gi slipp på den forrige leiligheten i tilfelle jeg ikke fant et annet sted. Jeg ville ikke bli hjemløs, forteller Aya.

Å flytte til Paris har blitt en kostbar affære for Snoussi. På mobilen har hun laget et skjema med alle pengene som har forsvunnet med innflytningsprosessen.

— Jeg begynner å gå tom for penger, sier Snoussi og ler.

— Det er veldig ille.

Les også: “Krise i Tyrkia: Isolert i inflasjon”

Husokkupanten

— Det er litt morsomt, men det bor en mus her, sier Ineke Feen Rudsar (23) inne i sin lille toppleilighet nord i Paris.

Rudsar bor her sammen med studievennina, Aurora Sollid (22). De norske utvekslingsstudentene fant leiligheten gjennom Airbnb.

Til vanlig studerer de profesjonsstudiet i psykologi ved Universitetet i Oslo, men nå, er de på utveksling i Paris ved American University of Paris.

Da de flyttet inn, trodde Rudsar og Sollid at de hadde leiligheten for seg selv. Slik ble det ikke.

— Noen ganger når vi sitter i sofaen, ser vi den komme spankulerende over gulvet.

— Vi hadde en pose med brød liggende der, sier Ineke og peker på kjøkkenbenken.

— Så våkner vi på morgenen, og da er hele brødet hult, fortsetter hun.

— Og det ligger masse smuler over hele benken, sier Aurora.

— Det har skjedd mange ganger, påpeker Ineke.

Musen har blitt komfortabel med Ineke og Aurora som romkamerater, og er altfor smart til å falle for musefellene de to studentene legger fram.

— Vi har prøvd flere ting for å drepe han eller henne, sier Ineke.

Siden januar har de norske studentene og den franske musen rukket å bli godt kjent, og dermed var det på tide å døpe husokkupanten som bor under kjøleskapet deres.

— Den heter Amine Josefine Erasmus.

Det var Aurora som så musen først, allerede første natten deres i den idylliske Paris-leiligheten.

— Vi har nok blitt litt mer knyttet til den, sier Aurora om det ufrivillige kjæledyret de har fått.

— Hver gang vi legger musefeller tenker vi at det er litt trist, sier Ineke Feen Rudsar.

Hun viser til et lite hjørne ved kjøleskapet hvor de har plasser bøker, og en nøkkelring med eiffeltårnet. Det skulle egentlig være en begravelse for Amine Josephine Erasmus. Men musen var altfor smart, og begravelsen ble det aldri noe av.

— Jeg drømmer veldig mye om den. At vi fanger den eller at den kommer opp i senga.

— Ineke tar fram mobilen sin for å vise fram en video av Amine Josefine Erasmus.

— Så fikk vi en ny felle, som er en stor linmatte, og meningen er at den skal gå på matten, og da sitter den fast og da skulle den sulte, sier Ineke.

— Men da sa utleier at da må vi forvente litt piping på natten, sier Ineke.

— Den er så smart, sier Aurora om musen. Jeg tror egentlig ikke at vi blir kvitt den heller, sier Aurora.

— Vi ser på det som en del av den parisiske opplevelsen, fortsetter hun.

Amine Josefine Erasmus ønsket ikke å kommentere anklagene om brødspising og støylaging midt på natta.

Sjarmerende og arealeffektiv

I Norge bor de begge i kollektiv, med hver sin seng. Aurora og Ineke deler en dobbeltseng. Over sengen er det en stor, brun bjelke, som de begge har dunka hodet i flere ganger. Selv om de lever veldig tett på hverandre, forteller de at det har gått helt fint.

— Det kunne ha vært slitsomt, men vi var veldig gode venner fra før, sier Sollid.

— Det føles litt som å være på en veldig lang ferie, sier Rudsar.

Trangt inne, lyst ute: Ineke Feen Rudsar og Aurora Sollid leier en ettroms leilighet gjennom Airbnb. Iblant sitter de ved vinduet, til tross for at det såvidt er plass til begge to.

Studentene bor kun noen kvartal fra Moulin Rouge-kabareten, i et område med mange restauranter og i nærheten av mange turistattraksjoner.

— Her må vi rydde mye oftere, det blir veldig fort rotete.

Til sammen betaler de omtrent 18 000 kroner for denne leiligheten i måneden. Fordi de ikke har noen franske garantister, har de leid gjennom Airbnb.

De begynte å spare allerede i Oslo for å kunne leve godt i Paris.<

– Vi kunne sikkert ha funnet en leilighet som hadde to rom, men denne leiligheten var så søt

Ineke Feen Rudsar, norsk utvekslingsstudent i Paris

Til tross for at det er lite med plass, er det ikke trangt. Leiligheten er det en Oslo-mekler ville kalt arealeffektiv. Til klesoppbevaringen, har de skap i veggene.

— Vi kunne sikkert ha funnet en leilighet som hadde to rom, men denne leiligheten var så søt, sier Ineke Feen Rudsar.

Loftsleliligheten til Ineke og Aurora er det som kalles Chambre de Bonne. Før i tiden var det leiligheten som på grunn av sine små størrelser

, var reservert hushjelpen. I dag tilbyr de et billigere og trangt boalernativ, hovedsakelig til unge folk med dårlig råd.

Leiligheten til Ineke og Aurora er derimot stor sammenlignet med en del loftsleiligheter i byen. Noen av dem kan være så små som 9 kvadratmeter.

— Hvis vi hadde vært litt høyere hadde det nok ikke gått, sier Aurora.

Les også: “Språkstudenter får fast konteeksamen”

Nabolaget i endring

— Jeg liker å bo i et nabolag med action, sier Alexandre Masqeulier (22) mens han drikker en slurk av kaffen i leiligheten sin i La Chapelle i Paris.

Masquelier flyttet til Paris for å studere, og tar nå en master ved Sorbonne.

Han flyttet til leiligheten i høsten 2021 sammen med en venninne. Masquelier forteller at det var overraskende lett å finne leiligheten.

— Vi var heldige, og fant denne på en uke. Dette var den andre leiligheten vi fant vi var på visning på, sier Masquelier.

Han er vokst opp i det lille landet Luxembourg. Derfor er det spesielt er forfriskende å bo i en storby, forteller Masquelier.

Fornøyd: Nabolaget til Alexandre Masquelier har et dårlig rykte. Det mener han er ufortjent.

I leiligheten hans er det mye belysning fra vinduene. Plutselig begynner regnet som til nå har vært rolig å piske mot vinduene.

— Om sommeren har jeg hørt at det er grilling i bygården, så det gleder jeg meg til, sier Masquelier.

– Det er bedre å bo på steder som dette. Folk er veldig kule. Du har kanskje noen innbrudd her og der, men menneskene her er generelt mer sympatiske

Alexandre Masquelier, masterstudent i Paris

Masquelier bor i det 19. arrondissementet i Paris, som ikke har et veldig godt rykte i resten av byen, fordi det er et område som har slitt med kriminalitet. Masquelier forteller derimot at inntrykket folk flest har av området er helt feil.

— Det er bedre å bo på steder som dette. Folk er veldig kule. Du har kanskje noen innbrudd her og der, men menneskene her er generelt mer sympatiske, sier Masquelier.

— Det har vært skyteepisoder i området før, men da jeg kom hit kunne jeg se for meg selv at alt er normalt, sier Masquelier.

Han legger til at han kanskje kan tenke seg å bo i et mer fancy arrondissement når han blir eldre, som det 16. arrondissementet. Men foreløpig trives han i La Chapelle.

Les også: “Krigen i Ukraina: Studentene i bomberegnet”

Powered by Labrador CMS