God service med karakterbegrunnelse

Publisert

Oppslaget i siste Universitas [«Krever karakterbegrunnelse til alle»](1) ble fremstilt unyansert. Ordningen er verken et pilotprosjekt ved UiO eller fakultetet, men en praksis som Institutt for sosiologi og samfunnsgeografi (ISS) og Institutt for statsvitenskap (ISV) selv har tatt initiativ til. Fakultetet følger selvfølgelig saken med stor interesse.

Våren 2010 ble begrunnelsesskjema brukt på fire bacheloremner. Hensikten var å redusere den administrative tidsbruken med klager og begrunnelser, øke forutsigbarheten for studentene og lette arbeidet med begrunnelser for sensorene. Skjemaene ble utarbeidet av emneansvarlige og sendt sensorene sammen med eksamensbesvarelsene. Studentene kunne hente de utfylte skjemaene i ekspedisjonen innen en oppgitt frist. Informasjon ble sendt de aktuelle studentene per epost og lagt under Klage og begrunnelse på emnesidene.

Å utarbeide gode begrunnelsesskjemaer og fylle ut disse tar mye tid. Hvordan ordningen påvirker læringsverdien for studentene vet vi ikke.

Tilbakemeldingene fra sensorene og emneansvarlige var overveiende positive. Det var generell enighet om at det var bra å systematisere kommentarer og tilbakemeldinger underveis i sensureringen, og slippe å bla tilbake i gamle notater ved eventuelt senere henvendelser om begrunnelser. Sensorene gjorde seg ferdige med hele sensorjobben i løpet av tre uker mens eksamensstoffet fremdeles var ferskt. Besvarelsene ble returnert instituttet umiddelbart, og klagebehandlingen raskt igangsatt. Å utarbeide gode begrunnelsesskjemaer og fylle ut disse tar imidlertid mye tid. Hvordan ordningen påvirker læringsverdien for studentene vet vi ikke.

Tilbakemeldingene fra studentene er positive. De opplevde det som god service at skjemaene er så lett tilgjengelige. Ofte har studentene ventet lenge på tilbakemeldinger fra sensorene, noe de slapp nå. Kun ca 30 prosent av studentene hentet skjemaet.

På sosiologi vil begrunnelsesskjema brukes på fem nye emner denne høsten. ISV viderefører antageligvis ordningen på de samme emnene.

Instituttene ser at henvendelser om begrunnelse fra studentene øker, og automatisk begrunnelse kan være en mer effektiv måte å håndtere dette på. Fakultetet vil evaluere ordningen for å oppsummere de erfaringene som er gjort av studieprogrammene, sensorene og studentene.

Powered by Labrador CMS