Rød for kjærlighet: For å passe anledningen har student Cora Johanne Molid (21) kledd seg i kjærlighetens farge.

Mellom kjærlighetssalmer og kjellervegger

Roser er røde, fioler er blå, vil du med meg på U1 gå? Ja, sier studentene på teologisk fakultet, som vorser sammen før «Single’s Pub».

Publisert Sist oppdatert

Valentines, galentines eller alene i sofaen klamret til en sjokoladeplate og en pakke kleenex? Ensomheten kan gjøre vondt, men kanskje mest på kjærlighetens dag. Nesten hvert år arrangerer kjellerpuben til det samfunnsvitenskapelige fakultetet, U1, Singles’ pub for single studenter som vil møte andre. 

Tidligere har Universitas vært med på Singles’ pub og sjekket ståa, men i år skal vi dykke litt lenger inn i datingkulturen hos et spesifikt fakultet ved å bli med på vors.

Under høyere makters oppsyn 

Don’t shit where you eat er vel egentlig litt sånn vi tenker her. Det er ikke akkurat sånn veldig hook-up-kultur her på teologisk fakultet, sier Andrea Norum (26).

Etter å ha trappet opp på teologisk fakultet (TF) med en altoppslukende salmesang som runger fra kapellet i underetasjen, ankommer vi valentins vorset til teologisk fakultet og møter studentene som skal delta på kveldens arrangement. 

Salmesangens mørke tenor blir raskt overdøvet av tacky 2014-listepop, og MKs «17» spiller fra en ydmyk JBL-høyttaler i det vi beveger oss inn i det intime kantinelokalet. Nysgjerrige på religionstudentenes kjærlighetsliv, går vi rett på sak. 

Teologisk fakulvors: På teologisk fakultet har studentutvalget invitert til vors før U1 arrangerer «Single’s Pub».

Blinderns minste kantine har plutselig blitt ufattelig stor, og den saftige tematikken blir umulig å navigere under høyere makters oppsyn. Men det viser seg at vår bekymring ikke er nødvendig, for det er ikke den romantiske kjærligheten som står i sentrum på TF. 

– Man går vel kanskje ikke her på TF først og fremst for å date. Det blir vel heller tredje eller fjerde prioritet, irettesetter Mariell Klippenberg (21) fra sidelinjen. 

Hva som er andre- og tredjeprioritet for studentene, forblir et mysterium. En avgjørende faktor for den begrensede dating-kulturen kan mulig ha en sammenheng med snittalderen på bygget, som ifølge Cora Johanne Molid (21) er langt høyere enn de tilstedeværende. 

– Frelse er sexy!

Adrian Helberg (21), teologistudent ved UiO

Trolig har den pensjonerte delen av studentmassen for lengst blitt beskutt av Amors piler.

Kjærlighetstips

Uten å få noen ytterligere svar på hva som rører seg mellom byggets hellige vegger hos de unge og freidige, så gir vi etter for vår opprinnelige agenda. 

– Har dere noen tips til oss single som vil finne vår bedre halvdel? 

– Det finnes mange gode kristne felleskap man kan ta del i. Det er fint å delta i gudstjenester for å bli kjent og møte folk med felles interesser, påpeker Adrian Helberg (21) bestemt. 

Frelst: I kjellern på teologisk fakultet hviler alltid Jesus øyne på deg

For oss studenter som er litt mindre skolert i kristen tro og skikk, undres vi over hvordan vi som single studenter på best mulig vis kan få grønt kort hos en TF- student. Hva burde man gjøre for å finne en partner hvis man ikke nødvendigvis er kristen selv?

– Finn en mann som kan lære deg om kristendommen! ler Andrea hjertelig. 

– Ja, finn deg en mann som kan mansplaine kristendommen til deg, fniser Cora Johanne. 

– Må man være kristen for å kunne date dere? 

– Jeg vil heller si det er et stort pluss, skyter en student inn etter litt betenkningstid.

– Frelse er sexy! roper Adrian.

Mellom oss utveksler vi stjålne blikk, og beundrer deres evne til å med rette vite hva de vil ha i en partner. I en datingkultur gjennomsyret av tilfeldige møter og apatisk sveiping, er det sjeldent å finne frem til en partner verdt å beholde. 

Famlingen gjennom myriaden av dating-apper og samtaler med makkere som stort sett bare er interessert etter en svett kveld ute på byen, virker i det hele tatt ineffektivt.

Smil for kamera: Student Andrea Norum (26) hygger seg på kveldens valentins-vors.

– I kristne fellesskap og menigheter er det masse single folk, sier Adrian.

– Det er jo bra å møtes av felles interesse også, gjennom en hobby for eksempel. Kan jo hende at det er der det skjer?, lurer Andrea. 

Men Adrian er kommende prest, og sikker i sin sak: 

– Det er nok en ganske god idé at den felles interessen er gudstjenester.

Problemet med samfunnsmoralen 

Grunne relasjoner er ikke bare et problem på kjærlighetsfronten for studentene, den fremtidige presten peker på at man i dag ikke investerer nok tid til sine lidenskaper i livet. Eller, folk mangler lidenskaper.

– Det er problem med samfunnsmoralen. Folk er bare bekymra med penger og jobb, mener Adrian.

– Det er for mange studenter i landet, flere burde begynt her. Det er også mange jeg føler ikke egner seg som studenter, men som er studenter og ikke liker det de driver med. De har ikke ekte lidenskap for studiene sine. Bare opptatt av penger og jobb.

God s: Mens studentene vorser, blir det sparket i gang en debatt om Jesus er antikapitalist eller Marxist.

– Da er du kanskje antikapitalist da?

– Absolutt ikke, det vil jeg ikke ha på meg.

– Men var ikke Jesus litt kommunist da?

Adrian må tygge litt på hypotesen om Jesu’ politiske ståsted, men er overbevist om én ting:

– Han var hvertfall ikke marxist.

Andrea legger til med et glimt i øyet:

– Anti-capitalist in the streets, priest in the sheets

Størst av alt er «self love»

Det er het stemning i rommet, og gjengen som sitter foran kantine-alteret begynner å tenke på å dra videre til U1. Men før de trasker ut i en forventningsfull natt lurer vi på en siste ting: 

– Hva har studenter å lære av Bibelens kjærlighetsbudskap? 

– Det står jo at man skal elske sine neste som seg selv. Det handler jo også om at det er viktig å elske seg selv. Self love er jo veldig i tiden nå, sier Adrian. 

– Anti-capitalist in the streets, priest in the sheets

Andrea Norum (26), student i religion og samfunn ved UiO

Tjaa, det er jo noe i det, tenker vi. Kanskje vi heller burde følge Adrians råd og bruke mer tid på oss selv og vår ultimate lidenskap. Den opprinnelige agendaen vår om å selv bli med å jakte etter vår bedre halvdel på U1 sin Single’s Pub, virker plutselig litt meningsløs. 

– Det er veldig viktig å verne om seg selv, og å greie å være alene i eget selskap, sier Andrea. 

Vi tar det som et hint fra øvre makter til å gjøre det vi liker best i livet: Å kule den på sofaen med en flaske eller tre.

Powered by Labrador CMS