Er det damenes feil at guttene sliter?

Det er oppstått en ideologisk kløft mellom menn og kvinner. Det er lukrativt for politikere som ikke vil handle.

Publisert Sist oppdatert

Du har sikkert møtt henne. Hun er snill, smart, pen og dørgende kjedelig. For ti år siden ble hun omtalt som flink pike. Nå er flink pike blitt voksen og har gjort det til sitt livsverk å moralsk korrigere alle som kommer utenfor ring 3. Det er en dame som er flink og som ikke er redd for at du skal vite at hun er flink. Hun er venstresidens nye kjernevelger. Men er hun skyld i venstresidens velgerflukt?

Under samme blå himmel

Den ideologiske kløften mellom kvinner og menn øker. SSBs velgerundersøkelse og resultatene etter skolevalget i 2023 bekrefter denne trenden. Borgerlig side gjør storeslem blant de yngre, spesielt blant gutter under 25. Det er ikke bare her til lands venstresiden fortviler, også i Sør-Korea, Sverige, Tyskland og USA forlater menn arbeiderbevegelsen. Ensomheten og barnløsheten øker. Kvinner tar høyere utdanning og dominerer offentlig sektor, mens mennene faller fra.

I venstresidens oppvaskkum blir sosiale medier gjerne trukket frem som syndebukk, med sine mystiske algoritmer som er vanskelige for aldrende politikere å forstå seg på. 

En studie fra University College London (UCL) viser at mengden kvinnefiendtlig innhold i feeden firedobles etter kun fem dager på appen. I Norge blir Oscar Westerlin, Simen Velle og BarisBreivik både hyllet og hatet, iblant er de guttenes redning, andre ganger satan sjøl. 

Hvis vi forsetter å skylde på Tiktok og de flinke pikene, slipper både venstre- og høyresiden å ta et ordentlig oppgjør med seg selv.

På fredag forrige uke påstod Velle at likestillingsbevegelsen har en del av skylden for at det står dårlig til med guttene. Tanken om at kvinnekampen går på bekostning av guttene synes å ha festet seg blant mange unge menn. I en Tiktok-video laget av TV2, sa han blant annet at et av guttenes problem er at “noen få menn har tilgang på alle jentene, mens andre menn ikke får seg noe som helst." Men å skylde på jenter med skjerf fra Studiobazar og Marimekko-veske for at guttene gjør det dårlig på skolen og ikke får seg et ligg, blir feil. Det er ikke damenes feil, det er politikken. 

Fjær til høns

De fleste menn blir nemlig ikke kvinnehatende høyreekstreme av å se videoer med sleivete budskap. Unge gutter har kritisk tenkeevne, tro det eller ei. Man trenger ikke oppholde seg lenge i et klasserom på en tilfeldig ungdomsskole for å vite at gutter liker å provosere, før Andrew Tates tid også. Det er mye å vinne på å konstruere et stort skille mellom kvinner og menn. Hvis vi forsetter å skylde på Tiktok og de flinke pikene, slipper både venstre- og høyresiden å ta et ordentlig oppgjør med seg selv. 

Kjønnsforskjeller eksisterer. Gutter gjør det dårligere enn jenter på skolen. Men kartet stemmer ikke med terrenget. Gutter gjør det bedre i dag, enn de gjorde før. De største variasjonene ser man innenfor kjønnskategoriene og bestemmes sannsynligvis av helt andre faktorer enn kjønn, som for eksempel klasse.

Ligg til venstre

Mandag denne uken beklaget Simen Velle sine forrige ukes uttalelser, og sa til Aftenposten at det ikke er kvinner som må ligge mer med menn, men menn som må jobbe for å bli en bedre versjon av seg selv. Å jobbe med seg selv er fint, men det tar fokuset bort fra det faktum at barnløshet i dag i stor grad er et klasseproblem, som rammer både menn og kvinner. 

Blant de rikeste mennene har 90 prosent barn innen fylte 45. For fattige menn gjelder det 30 prosent. Før var det suksessrike kvinner som var barnløse, i dag tilhører barnløse kvinner i stor grad samme gruppe som barnløse menn. Venstresiden har mislykkes i å formidle omfordelende politikk på en måte som også treffer unge menn. 

Individualiserte tidslinjer gjør at unge menn og kvinner beveger seg i to forskjellige medievirkeligheter. Det har gjort det lukrativt og lett for noen å skape et narrativ om kjønn som en strid. Om den ideologiske kløften mellom menn og kvinner skal tettes, må man forstå at utfordringer som rammer det andre kjønn, oppstår i et system som begge kjønn er del av. Forskjeller i samfunnet skaper kjønnsforskjeller. 

Om mus er det ypperste mål, vil jeg anbefale gutter å engasjere seg på venstresiden. Jeg har hørt at det er der alle damene er. 

Powered by Labrador CMS