Ruter roter

Publisert

I Universitas 10. mars kom det fram at Ruter har endret rutinene for gjenglemt billett for studenter. Tidligere har det vært mulig å betale et «glemmegebyr» på 50 kroner på Trafikanten. Nå er denne muligheten fjernet.

Det litt spesielle er at denne informasjonen først kom kollektivreisende studenter for øre gjennom Universitas. Ruter informerte ikke om det på plakatene som kunngjorde endringer på billetter kjøpt etter 1. februar. Selskapet informerte heller ikke via sine nettsider. Nå opplever studenter som har gjenglemt gyldig billett, at de blir ilagt fullt gebyr.

Frp- og Høyrebyrådet kan ikke skryte på seg all verden når det gjelder å tilrettelegge for byens studenter. Når en kommunal tomt stilles til disposisjon for studentboliger, er en sterkt medvirkende årsak ønsket om å bli kvitt brysomme husokkupanter. Imidlertid har kommunen vist litt romslighet overfor studentene når det gjelder kollektivtrafikken – enn så lenge.

All rimelighet tilsier at Ruter burde informert om endringen av rutinene i god tid før den trådte i kraft. Så lenge selskapet har forsømt informasjonsplikten, kan det ikke komme som noen overraskelse at studenter reagerer på å bli ilagt fullt gebyr. Imidlertid kan man la seg overraske av begrunnelsen Ruter gir for endringen. Til Universitas uttaler en informasjonskonsulent i selskapet at endringen skyldes overgangen til det elektroniske billettsystemet Flexus, som medfører at personlige kort forsvinner for andre grupper. Selskapet vil derfor ikke favorisere studentene ved å beholde ordningen med glemmegebyr, ifølge konsulenten.

– Til og med bikkjer får reise rabattert på Ruters ruter.

Sist jeg sjekket opererte Ruter med ordninger som honnørrabatt, familierabatt, barnerabatt – og studentrabatt. Ja, til og med bikkjer får reise rabattert på Ruters ruter. Flere av oss vil anse disse ordningene som nettopp favorisering av enkelte grupper. Slik sett framstår det som noe spesielt å bruke det favoriserende elementet ved glemmegebyrordningen som argument for å fjerne ordningen.

Jeg kan vanskelig se for meg at ansvarlig byråd Jøran Kallmyr synes særlig om Ruters urutinerte framferd. Derfor har jeg spurt byråden om han mener det er riktig av Ruter å innkreve fullt gebyr fra studenter for gjenglemt billett, når selskapet ikke har informert om endringen. Jeg spør også om byråden er av den oppfatning at Ruter ikke bør favorisere enkelte grupper.

I påvente av svar kan jo berørte studenter holde godt på stipendpengene sine.

Powered by Labrador CMS