HAR IKKE OPPLEVD TRAKASSERING SELV: Da rektor Svein Stølen ble spurt om universitetet er et trygt arbeidssted, svarer han: – Det er vanskelig å svare ja eller nei på. Jeg har vært her siden 1979 og har aldri vært utsatt for noe problematisk. Men vi vet at det skjer uheldige ting på et universitet, som i resten av samfunnet. Vi kommer aldri til få det ned til null tilfeller. Arkivfoto: Øyvind Aukrust

Hva er det du tenker på, Svein Stølen?

Ikke ett «unnskyld». Ikke én beklagelse. Ingen skam. Kun visvas og ansvarsfraskrivelse.

Publisert Sist oppdatert

Det er oppsummeringen av [svarene til rektor Svein Stølen](4) etter at Likestillings- og diskrimineringsombudet (LDO) slo grundig fast at grov rasisme har hatt rot ved Universitetet i Oslo i årevis. Ombudet slår også fast at ledelsen, på tross av at de visste om trakasseringen og den kvalmende rasismen som har hersket i Eiendomsavdelingen, ikke har gjort nok for å stanse ukulturen.

Siden Universitas [skrev om saken i mai](5), har universitetet konsekvent nektet å kommentere saken før det forelå en dom i LDO. På fredag [ble dommen klar](3). Hva er svarene til rektor, etter at han har tenkt seg om i seks måneder?

«Vi tar dette til etterretning»

«Jeg liker ikke det som har foregått, akkurat som jeg ikke liker mye av det som skjer i samfunnet i dag»

«Vi ønsker ikke at slike ting skjer. Men hvis dere ser på rapporten viser den at man har prøvd å løse opp i situasjonen»

Ja, det stemmer at noen tiltak ble iverksatt. Men, som arbeidsrettsekspert Thomas Benson har påpekt tidligere, [tiltakene var altfor lite offensive](6), og [de ble ikke engang fulgt opp](7).

Selvransakelsen på universitetets vegne er nesten ikke å ense. Eiendomsdirektør John Skogen, som i lang tid har vært klar over ukulturen i sin egen avdeling, har ingen skyld, ifølge Stølen. Ja, hvorfor skal han ha det? Kan man egentlig forvente ved Universitetet i Oslo at en avdelingsleder sørger for at sine ansatte ikke blir så trakassert og dårlig behandlet av kolleger at de gruer seg til å gå på jobb om morgenene?

Nei, mener Stølen. Trist, mener jeg. Når en person nekter å si det åpenbare, sier det en hel del om denne personen. Og dette sier sitt om Svein Stølen.

Studenter har [protestert mot rasismen på campus](1), og de har skrevet innlegg der [de krever at eiendomsdirektøren går av](2). Rektor Stølen vil imidlertid fortsatt ikke kommentere en av de største skamplettene ved universitetet på lang tid.

Markering: I mai møtte nesten 100 studenter opp til markering mot rasisme på Frederikkeplassen ved Universitetet i Oslo. Arkivfoto: Xueqi Pang

Svein Stølen, som var prodekan ved Det matematisk-naturvitenskapelige fakultet frem til han tok over rektorstolen i august, har åpenbart ingen direkte skyld for det som har foregått i Eiendomsavdelingen i årevis. Men om svarene han gir er en indikasjon på hvor alvorlig han tar denne saken, er det et skremmende varsko for de neste fire årene.

Bare ta en titt på svarene TV2s sportssjef Vegard Jansen Hagen kom med til VG, etter at han ble konfrontert med at han kjente til trakassering i hans avdeling i over ett år, uten å gripe inn. Forskjellen mellom Hagen og Stølen er som natt og dag.

«Det var en grov feil», sier Hagen. «Jeg har sovet på jobb». Han ber om unnskyldning til de som er rammet. «Det skulle ikke skje, og det hadde ikke behøvd å skje hvis jeg hadde gjort jobben min», sier han og følger opp:

«Det er pinlig og det er smertefullt å vite at man ikke har gjort en bedre jobb».

Adam ble sykemeldt etter langvarig rasisme på jobb. Nå skal han tilbake: – Jeg gruer meg

GROV RASISME: Nyojah Rogers Ali Adam stod denne uken frem som én av de ansatte som har blitt utsatt for rasisme i årevis ved universitetet. Foto: Erlend Daae

En unnskyldning gjør selvfølgelig ikke alt godt igjen, men det er et nødvendig sted å starte. Mens TV2-sjefen beklager, så nøyer rektoren seg med å si «vi ønsker ikke at slike ting skjer». Eiendomsdirektøren selv er musestille.

Et universitet bør være et etisk fyrtårn. En institusjon som studenter kan være stolte av å tilhøre. Universitetet bør være i fronten for et godt arbeidsliv for sine ansatte, ikke en etisk sinke. Det gjør håndteringen av denne saken ekstra oppsiktsvekkende.

Stølen sier at ledelsen nå må «fordøye» rapporten «og se hva vi kan gjøre bedre videre». Vi venter i spenning. Starten er ikke lovende.

Powered by Labrador CMS