Psykedelisk prestasjonspress

Selv for de mest rusliberale av oss blinker varsellampene når studenter tar LSD for å prestere bedre.

Publisert Sist oppdatert

Først en innrømmelse: jeg er godt over middels rusliberal. Ikke bare er jeg for heroinassistert behandling og sprøyterom, slik de fleste fornuftige folk nå om dagen, jeg sitter også og vipper på gjerdet mellom avkriminalisering og legalisering. Ikke fordi jeg er så immari opptatt av at alle skal kunne blaze it, men fordi det er den beste politikken for de som lider under dagens forbudslinje.

Bakgrunn: LSD inntar lesesalene

I denne ukas Universitas kan du lese om studenter som mikrodoserer LSD i hverdagen, altså tar mellom en tiendedel til en femtedel av normal dose jevnlig. Tidligere har det kommet frem at studenter uten ADHD-diagnose tar Ritalin. «Alle vil jo prestere», sier Anna Høifødt (28), som skriver masteroppgave i sosiologi om psykedelika. Selv om man er passe rusliberal, er det ikke vanskelig å se at det er problematisk hvis studenter føler de må ruse seg for å mestre studier – eller hverdagen.

Uansett om du er syklist eller student føles det urettferdig hvis noen doper seg for å prestere bedre. Du kan jukse uten å bli tatt. Ikke minst presser det grensene for hva som kan forventes av studenter, hvis studentene som ruser seg faktisk ender opp med å prestere bedre. Hvis én student klarer å balansere fulltidsstudier, jobb og fritid, hvorfor skal ikke alle klare det? Men det er mulig at mikrodoseringen er et symptom på et større problem.

Har du lest? Avliver psykosemytene om LSD og sopp

«Per» mikrodoserer vanligvis LSD to ganger i uken, og sier at de dagene er perfekte. Han oppnår en bedre tilstedeværelse i hverdagen, forteller han, og kaller LSD en «moodlifter». SiO Psykisk helse har et godt og viktig tilbud, men for de som ikke passer inn i det tilbudet kan det gå mange måneder mellom henvisning til psykolog og oppstart for behandling. Da er det ikke vanskelig å forstå at noen ser etter løsninger med litt kortere tidsperspektiv.

Studiehverdagen skal ikke være så hard at man må ty til rusmidler for å komme gjennom den, uansett om du velger deg LSD eller Ritalin. Hvis studenter føler at de må selvmedisinere, uavhengig av om det er for å få god nok konsentrasjon eller for å føle seg bedre, har systemet sviktet.

Husker du? Vil friske opp psykedelikadebatten

Kanskje er mikrodosering av LSD en kortvarig trend, kanskje er det bare snakk om studenter som synes det gjør uka litt morsommere, slik et overveldende flertall av studenter synes én (eller to eller tre eller fire) hverdagspils kan gjøre. Men kanskje er det også et tegn i tiden: vi har en studiehverdag som er for tøff for mange studenter, og vi har et system som ikke fanger dem opp.

Powered by Labrador CMS