Illustrasjon: Øivind Hovland.

Hooking i overformynderiets tid

Det må være lov å ligge rundt – også i fadderuka.

Publisert Sist oppdatert

Høsten 2017: I et forsøk på å beskytte 19-åringer fra å kline med 20-åringer, [innfører fadderstyret ved journalistikklinja på Oslomet et såkalt «hookeforbud»](2). Maktforholdet mellom faddere og fadderbarn er ujevnt, mente de.

Bakgrunn: På dette studiet får ikke faddere og fadderbarn ligge med hverandre

Men er det egentlig det? Det utgjør tross alt ikke så stor forskjell å ha to semestre mer på baken. Mens maktubalansen er stor mellom toppsjefen og ringevikaren, har de som tar sine første studiepoeng og de som forhåpentligvis har klart å skrape sammen usle 60, det meste til felles. Du får tross alt ikke automatisk autoritet, bare fordi du vet hvor Frederikke ligger eller kan fortelle at Handelshøyskolen BI har Nordens lengste innendørs rulletrapp.

Throwback: Før stilte faddersjefene med hookegaranti

Én ting er å behandle fadderbarna som om de er nettopp barn, og trenger veslevoksne andreklassinger til å ta valg på vegne av dem. Verre er det at Guro Gulstuen Nordhagen, årets faddersjef på journalistikk på Oslomet, virker å ha glemt at også et enkelt hook kan ha egenverdi. Finner noen virkelig tonen, er det nemlig litt mer greit, synes Nordhagen, selv om hun oppfordrer også potensielle kjærestepar til å spare seg til etter fadderuka. Dette fremstår småpuritansk: Er forhold den eneste seksuelle relasjonen som kan være fin, morsom eller bra?

Ikke minst: Hvor mange møtte kjæresten sin og tenkte «det skal bli oss to for alltid»? For mange norske par begynte det nettopp med et hook, som så ble til flere. Å kreve at man må vite om det er kjærlighet i starten av fadderuka for å få ligge, er å totalt ignorere grunnleggende norske hookeverdier.

Det finnes mange måter å flørte på: «Pornomannen» vekker oppsikt på jussen

Det er på tide å slå et slag for god og tilfeldig sex – for de som liker det. Ingen skal tvinge fadderstyret på journalistikk til å hooke, men de gjør lurt i å huske at man ikke kan forby alt man ikke liker selv. Det faktiske problemet, seksuell trakassering, er allerede forbudt – og lovverket klarer seg fint uten tillegg fra fadderstyrer. Løsningen er ikke å forby all seksuell omgang i en uke, men å lære faddere, som alle andre, å ikke seksuelt trakassere.

Ingen skal tvinge fadderstyret på journalistikk til å hooke, men de gjør lurt i å huske at man ikke kan forby alt man ikke liker selv.

Tross alt er det like viktig å kunne si ja, som å kunne si nei. Seksuell frigjøring favner både det å kunne ha så lite sex du vil og så mye sex du vil, så lenge alle parter har lyst. Det er vanskelig å tro at nordmenn har klatra seg til klamydiatoppen uten å ha en viss forkjærlighet for å ligge rundt. Selv om det finnes utilfredsstillende one night stands, fortsetter nordmenn å ha tilfeldig sex. For noen ganger er det skikkelig bra, andre ganger er det en god historie.

Mens Oslomet-fadderne har hookefobi, er faddersjefssekretærer ved UiO, Sarah Frost Logan, på riktig spor:

– Grunnen til at vi fra sentralt hold ikke ønsker å innføre et «hookeforbud» er at vi ikke kan bestemme hvem som forelsker seg i hvem, eller hvem som kliner med hvem, sier hun.

På jakt etter kjærligheten? Universitas' Markus Slettholm testet sjekking på lesesalen

Det finnes mange preferanser, men de fleste kan enes om at kjærlighet og sex er best uten overformynderi. Fadderstyrene bør jobbe mot seksuell trakassering, men ellers ikke blande seg i sexlivet til faddere eller fadderbarn. Så stor maktforskjell er det tross alt ikke mellom 19-åringer straight outta russetida og en 20-åring som har fått utdelt en t-skjorte i utdanningsinstitusjonens farger.

Tenkt til å hooke uansett? Slik finner du kjærligheten i fadderuka

Om et par måneder er det nye studenters tur til å tre inn i studentenes rekker. De skal virre panisk rundt på campus, på jakt etter forsinkede kompendier, ukjente seminarrom og en ny venn i en ukjent by. Da er det godt at noen tar litt ekstra ansvar, og introduserer førsteårsstudenter til alt fra hvor man finner timeplanen sin, til hvor man finner den billigste ølen. Hva annet som skjer mellom voksne, samtykkende mennesker bør ikke fadderstyrene blande seg i. Hook er hook.

Mer fra Universitas-Runa: Glem fremtidig arbeidsløshet, det er HF-gutten som er problemet

Les også HF-guttens rasende svar

Powered by Labrador CMS