
Ekspander eller dø
SiO feter seg opp. For snart kan tidene bli trangere.
Utdanningsminister Clemets parti Høyre har programfestet at de vil studentsamskipnadenene, og dermed også Studentsamskipnaden i Oslo (SiO) til livs. Moderat Gruppe, den nest største fraksjonen i Studentparlamentet, vil ha andre aktører inn på campus for å konkurrere med SiOs spisesteder, bokhandler og treningssentre. Ryssdalutvalget åpnet for å fjerne samskipnadene, og samskipnadenes monopol kan være i strid med EØS-regelverk. Var det noen som sa «kniven på strupen»?.
For å overleve, vil SiO bli større. BI er allerede på god vei inn. Det jobbes for at Oslo- og Akershushøgskolenes studentsamskipnad (OAS) skal komme etter. BI-studentene ønsker seg det vi har hatt i mange år: For en liten semesteravgift kan vi gå så mye vi vil til legen, få tilbud om billige studenthybler og trene på velutrustede helsestudioer for en brøkdel av hva det koster på SATS.
SiO leker i dag butikk innenfor sin egen trygge sandkasse i gratis lokaler hvor de kan drive kantiner, bokhandler og treningssentre. Størsteparten av velferdsmidlene kommer fra staten. Alle offentlige læresteder skal ha en samskipnad som har monopol på studentvelferd; slik er lovens bud. Men regjeringen har kuttet i støtten til Helsetjenesten, og Stortingets vedtak fra 2001 om å bygge 1000 studenthybler i året frem til 2005, ble til 530 i år. Det er ikke helt usannsynlig at denne trenden fortsetter, og hvis samskipnadenes monopol ved lærestedene i tillegg blir opphevet, vil samskipnadene bli tvunget til å profesjonalisere driften i mye større grad. De må tjene pengene sine selv.
Så hvordan skal SiO tjene penger på BI? Det er allerede bestemt at SiO ikke får drive kantinene på BI. Der forsvinner én inntektskilde. Vi vet også at SiOs treningstilbud til BI-studentene vil bli dyrere enn de er for studenter ved UiO og de vitenskapelige høgskolene nå. Dermed kan treningstilbudet bli mindre populært blant BI-studentene, og dermed mindre innbringende for SiO. Boligdivisjonen skal ikke gå med særlig overskudd, de skal holde hybelprisene så lave som mulig. Da gjenstår bare Akademika, som konkurrerte ut både Ark og Norli i kampen om BI. Selv om bokhandelen har blitt SiOs eget skryteeksempel på hvor proffe de er blitt, gir den ingen garanti for at den blir en inntektskilde.
Her kommer BI svingende som et tveegget sverd. Når BI blir med i SiO, kommer ikke bare en ny institusjon med 8000 studenter, men en institusjon med lang erfaring i lobbyvirksomhet, markedsføring og bissniss. BI-studenter eller ansatte inn i samskipnadens styre vil kunne tilføre mer forretningsteft. Men det kan også bidra til at driften blir mer forretnings- enn velferdsorientert.
SiOs boliggaranti er et konkurransefortrinn for å lokke studenter til Universitetet i Oslo (UiO). De har også brukt SiOs kaffebarer i sin markedsføring. Oslo kommune, UiO og SiO er blant samarbeidspartnerne bak kampanjen Studenthovedstaden hvor studenter skal fristes til å flytte til byen med de gode velferdstilbudene. SiO er en stor organisasjon med nærmere 700 ansatte. Når denne organisasjonen kjemper for å overleve, hviler det et spesielt ansvar på skuldrene til de studentene som har makt i SiO at det er velferden, og ikke bare en stor og tung organisasjon, som blir bevart.