Om å spare seg til fant

Ledelsen ved Kunsthøgskolen i Oslo har sovet på seg et millionunderskudd. Handlingsvegring vil gjøre studentene og norsk kulturliv til taperne.

Publisert Sist oppdatert

I denne saken står administrasjonen foreløpig bare til stryk.

Forrige uke avslørte Universitas at Fakultet for scenekunst (FS) ved Kunsthøgskolen i Oslo (KHiO) går mot et budsjettunderskudd på 1,7 millioner kroner. Millionunderskuddet henger sammen med eksamensutgifter for såkalte sykliske fag, altså fag der det ikke uteksamineres studenter hvert år. Disse utgiftene er det ikke tatt høyde for i budsjettberegningene.

Det alene er nok til å heve øyenbrynene i forundring og vantro mer enn tre ganger. Bare ordet «sykliske» burde i seg selv pirre ledelsens planleggingsinstinkt, og sørge for en ekstra sjekk av kalenderen. Hvilke fag som til enhver tid tilbys ved ens egen utdanningsinstitusjon skulle vært dobbeltsjekket, og nødvendige sparetiltak eller budsjettjusteringer igangsatt. Ledelsen har feilet fullstendig med langsiktig planlegging.

Rektor Cecilie Broch Knudsen skylder på slepphendt økonomisk styring, kanskje spesielt med tanke på ambisiøse studenter og instruktørers bruk av blant annet lys og scenografi i skoleoppsetninger. Riktignok tiltrådte Broch Knudsen først i høst, men ukjent med problemet har selvfølgelig verken hun eller resten av ledelsen vært. Kravene til prestasjon ved det som kanskje er landets fremste «profesjonsutdanning» for norsk kulturliv er skyhøye. Studenter og lærere yter daglig sitt beste frem mot eksamen, og de fortjener en administrasjon med samme høye krav til egen innsats. I denne saken står den foreløpig bare til stryk.

Studentene selv ber ledelsen kutte i administrasjonsleddet. Da Statens teaterhøgskole ble inkludert under KHiO-paraplyen var innsparingsmulighetene ved en stor sentraladministrasjon et viktig argument. Utgiftene har imidlertid eskalert, og det kan virke som om ingen har god nok oversikt over hva som skjer ved de enkelte fakultetene. Millionunderskuddet står allerede som et gedigent, blinkende varselsignal om at ting ikke fungerer som de skal. Derfor må det garantert omstruktureringer til. Men slikt tar tid, og vil hjelpe lite på den akutte situasjonen KHiO nå står ovenfor.

Hvordan problemet best kan løses skal diskuteres på et styremøte onsdag. Handlingsvegring kan få store konsekvenser for utdanningen, med ringvirkninger for norsk kulturliv. Norsk sceneinstruktørforening (NScF) har allerede varslet at de vil vurdere å be medlemmene sine om å boikotte KHiO om det blir kutt i utdanningstilbudet. NScF hjelper blant annet til med eksterne lærerkrefter, og med profesjonelle skuespillere til regielevene. Dette er derfor en trussel KHiO bør ta seriøst.

I desember ba fakultetsledelsen ved FS om midlertidig inntaksstopp for nye studenter. Forslaget ble forkastet av KHiO-styret. Det vitner om feighet når styret ber fakultetet omdisponere midler internt, fremfor å ta i bruk drastiske virkemidler som kan gi ledelsen sentralt hard medfart i nasjonale medier og innad i kultur-Norge. Inntaksstopp vil utvilsomt være alvorlig for norsk kulturliv. Men KHiOs eneste virkelige forpliktelse er for de studentene som allerede har satset alt på en utdanning ved FS. Et kutt i utdanningen for disse studentene vil også være et kutt i KHiOs troverdighet som vår viktigste fremdyrker av morgendagens kulturaktører.

Powered by Labrador CMS