Illustrasjon Bjarne Henning Kvåle

Rett mann på rett plass?

Publisert Sist oppdatert

I forrige ukes Universitas kunne vi lese at Næringsmiddeltilsynet kritiserte Studentkafeene for en rekke forhold; dårlig vask, manglende rutiner for internkontroll og for lave temperaturer i matdisken.

Slik kommenterte direktør for Studentkafeene Hans-Jul Mikkelsen sist ukes oppslag;

– Vi tar dette alvorlig, og er allerede i gang med tiltak. Vi skifter til automatisk temperaturovervåking på alle store fryserom, vi vil utplassere desinfeksjonsmiddel på alle kjøkken, vi har bestilt reparasjon av matdisken på Fredrik, og vi har to firmaer inne som skal se på internkontrollen på El Charro.

Det burde kanskje ikke være nødvendig med kritikk fra Næringsmiddeltilsynet før det ble tatt tak i disse forholdene? Jeg trodde slike ting som reparasjon av en matdisk og utplassering av desinfeksjonsmiddel på alle kjøkken var selvfølgeligheter.

Nok en gang sliter Studentkafeene med å overholde regler, rutiner eller alminnelig folkevett. Og nok en gang legger Hans-Jul Mikkelsen seg flat, mens han beklager, unnskylder og bortforklarer.

14. november 2001 konfronterte Universitas Mikkelsen med en historieløs Afrika-kampanje med store mangler i Studentkafeene, og fikk følgende kommentar;

– Jeg har ikke lest dette så nøye.

4. april 2001 fortalte Universitas at Studentkafeene drev ulovlig alkoholreklame i forbindelse med et arrangement. Mikkelsen sin replikk var;

– Jeg var ikke klar over at vi her bryter reglene.

Så langt tilbake som 8. november 2000 kunne Universitas fortelle om uhygienisk omgang med mat og penger på El Charro. Mikkelsen sin kommentar var;

– Hvis dette er tilfelle, er det ikke heldig. Dette vil bli rettet opp med en gang. Hos oss skal man ikke gå fra penger til mat, det er ikke noe å diskutere.

Sist ukes oppslag var tredje gang Universitas påpekte den sviktende rutiner ved El Charro. Dette var Mikkelsen sin kommentar;

– Praksisen er at man skal vaske hendene før man behandler mat. Det er ikke noe å diskutere. Men vi kan ikke ha et politi som står utenfor og sjekker dette.

Tre oppslag på to år om den samme enkle problemstillingen, manglende vask av hender før håndtering av mat. Og fremdeles mener Mikkelsen at «det er ikke noe å diskutere».

Da må jeg spørre,

når blir det «noe å diskutere»? Når studenter blir innlagt på sykehus med alvorlig matforgiftning?

Hvis ansatte i Studentkafeene ikke klarer å følge de mest elementære rutiner for behandling av mat og penger, og ledelsen ikke evner å sørge for at så skjer, er det kanskje hovedstyret i Samskipnaden sitt ansvar å vurdere om de har rett mann på rett plass? Styret burde i det minste sørge for at direktøren for Studentkafeene har et minimum av kontroll over avdelingen han skal lede.

Powered by Labrador CMS