Krig mot influenserne

Skal influensere uttale seg om konflikten i Midtøsten?

Publisert

Vi behøver ikke norske influenseres meninger. Krigen på Gazastripen har vært en gave fra oven for dem: Endelig kan de fortelle hvor mye de bryr seg på Instagram! Og måtte fanden ta de som ikke gjør det. I høst hørtes ramaskrik gjennom hele influensermiljøet da Linnea Løtvedt ikke tok stilling til Israel-Palestina konflikten fordi hun mente at hun ikke hadde nok kunnskap om det. Et klokt valg, mener jeg. Men det skulle ikke hennes kolleger ha noe av, hun måtte jo uttale seg om krigen! («men bare hvis hun uttaler seg pro-palestinsk da, tihi :p »). Jeg er ingen ekspert på influensere, men de er i alle fall ikke eksperter på internasjonale konflikter.

Et utall mange norske influensere er kjent simpelthen for å være kjent. Etter en halvgod blogg- eller Tiktok-karriere er veien kort til flere realityprogram, og brått er man blitt en influenser med titusenvis av skuelystne unge i ryggen. Deretter kan man leve av klær- og sminkesponsorer til man blir gammel og grå. Er dette mennesker man burde se opp til? Som man burde ta synspunkter om annet enn sminketips fra? Mange influensere har klaget på at jobben er tyngre enn den ser ut, og det kan for all del stemme – men da er det fryktelig dumt å leke politikere i tillegg. Jeg må ydmykt si meg enig med Linnea Løtvedt om at hun muligens, bare kanskje, ikke burde være utenrikspolitisk talsperson for oss.

Vi trenger fred i Gaza - men også fred fra influensere!

Større enn noen andre inflasjoner de siste årene er antallet influensere. De eksisterer kun for pur underholdningsverdi uten særlig mål og mening og spyttes ut av underholdningsbransjen raskere enn jeg klarer å holde følge. Det er lenge siden man prioriterte kvalitet over kvantitet. Trenger vi så mange? Tja, det er jo kjekt at de kan spre noen viktige budskap – men dersom det er sånn at man ikke kan fatte en mening uten at Sophie Elise holder deg i hånda og forteller deg hvordan verden egentlig henger sammen, har vi et grovt samfunnsproblem. Vi bør ikke behøve influensere for å drøfte hvorvidt 34.000 drepte barn er bra eller dårlig. La forskere, journalister og politikere få gjøre jobben sin, så kan influensere fortsette med det de gjør best, hva nå enn det er. Vi trenger fred i Gaza - men også fred fra influenserne!

Powered by Labrador CMS