FERDIGFORSKET: Vi vet at vindmøller virker, nå må vi begynne å bruke dem, skriver kronikkforfatteren.

Det er bare å komme i gang

Forskning og utviklingsarbeid kutter ikke klimagassutslipp et gram, skriver lederen i Natur og Ungdom.

Publisert Sist oppdatert
FERDIGFORSKET: Vi vet at vindmøller virker, nå må vi begynne å bruke dem, skriver kronikkforfatteren.

Verden trues av klimaendringer. Daglig møter jeg de som mener svaret på vår tids største utfordring, klimautfordringen, oppsummeres i tre bokstaver: FOU (Forskning og utviklingsarbeid, red.anm). Jeg er ikke en av dem. Faktisk er det få ting som skremmer mer enn dette FOU-monsteret alle snakker om. Trangen til å finne på noe nytt, noe lurere. Vi skal forske frem noe smart, så kan vi sette i gang med å redde verden. Når vi har forsket frem noe lurt. Dropp vindmøller på land, vi skal til havs om noen år. Dropp dobbeltspor på Østlandet, vi vil ha høyhastighetsbane. Ta han som kommer etter meg, han er mye større og fetere.

Bukkene Bruse-syndromet er en klassiker i norsk klimapolitikk.

Bukkene Bruse-syndromet er en klassiker i norsk klimapolitikk. Håpet om at noe lurt snart skal åpenbare seg og gjøre alt så mye lettere. Selvfølgelig er jeg for å forske. Peis på med forskingsmidler, det trengs. Vi trenger å vite mer om miljøproblemene og om løsningene på dem. Og vi trenger å forske på hvorfor det er slik at til tross for at klimatiltak kan være både lure og lønnsomme, blir de ikke satt i verk.

Men kanskje er det viktigste å forstå er hvor mye det haster. Klimaforskerne sier utslippene bør kuttes med opp mot 40 prosent i de rike landene innen 2020 dersom vi skal unngå de mest dramatiske klimaendringene. Forskerne sier at verdens samlede utslipp må nå toppnivået aller senest i 2015. Om seks år. Å knekke de oppadgående utslippskurvene på seks år samtidig som de fattigste landene har rett på å få utvikle seg, krever mye av oss som forurenser mest.

Ved midten av århundret må verdens samlede klimagassutslipp være kuttet med opp mot 85 prosent, forteller klimaforskerne. Planlegg for en annen verden. Skal vi komme dit, må vi starte nå. Det må bli slutt på at vi bygger forurensende fabrikker, transportmidler og kraftverk, og at vi åpner nye havområder for oljevirksomhet. For det er de kraftverkene som bygges i dag eller de havområdene som åpnes for oljeboring nå, som vil forurense i 2050. Det er dem som vil hindre at vi når lavutslippssamfunnet.

Jeg tror vi vil finne på nye, gode løsninger. Men FOU kutter ikke klimagassutslipp. Ikke et gram. Det er når vi tar forskningsresultatene i bruk at det blir action. Når økonomiske virkemidler, tekniske installasjoner og annen ny kunnskap forvandles fra rapporter og tegnebrett til virkelighet, at utslippene kuttes.

Vi vet mye. Vi vet hvordan jernbane eller vindmøller bygges. Vi vet hvordan vi kan la olje bli liggende trygt under havbunnen. Og vi må komme i gang. Vi venter ikke på ny teknologi, men på politisk vilje til å ta løsningene i bruk. Og der trenger vi deg. Nå – ikke når du er ferdigstudert. (Og om du tror du får bedre tid når du skal ha jobb, mann, barn og Volvo tar du feil!) Stem miljøvennlig, bli med i en miljøorganisasjon, skap en miljøvennlig hverdag, krev klimahandling fra politikerne. Bli gjerne forsker, men sørg for at det glupe du måtte finne ut blir til mer enn en god ide eller et forskningsresultat. Verden vil endres – enten fordi vi skapte et nullutslippssamfunn, eller fordi vi ikke gjorde det og klimaet endret verden for oss. Det har vi i alle fall forsket nok til at vi vet.

Powered by Labrador CMS