Big money og pengetroll

Publisert

«Jeg reiste denne debatten fordi vi førstkommende torsdag skal dele ut semesteravgiftskroner. Spørsmålet er: Hva skal Velferdstinget prioritere?»

Noen har kanskje plukket opp at jeg og Norsk studentorganisasjon (NSO) debatterer pengebruk, onani og iskrem. Jeg reiste denne debatten fordi vi førstkommende torsdag skal dele ut semesteravgiftskronene fra alle studenter i Studentsamskipnaden i Oslo og Akershus (SIO). Spørsmålet er: Hva skal Velferdstinget (VT) prioritere?

Arbeidsutvalget foreslår at 13,75 millioner kroner går til demokrati, kultur og medier. Hvis VT skulle opprettholdt sin andel av semesteravgiften slik den var i SiO i 2010, burde vi foreslått 15,5 millioner til det samme. Vi har altså lagt opp til en innsparing på 1, 75 millioner sammenliknet med 2010. Dermed har VTs arbeidsutvalg prioritert å øke SiOs rammer for velferdstjenester, og vi har klare meninger om hvor midlene bør plasseres.

Vi foreslår å prioritere utvidelse av kapasiteten og tilgjengeligheten til SiOs psykiske helsetilbud med utbygging av student- og velferdssenter i sentrum. I dag er kapasiteten for liten og tilgjengligheten begrenset. Bevilgningene til psykisk helse har ikke økt de siste årene, på tross av at dette var en prioritering fra VT i 2010.

I år bør pengetildelingene gjenspeile at SiO er en sammenslått og mye større samskipnad. Det vil i prinsippet si at tildelingene til store og mellomstore studentmedier, studentforeninger og DNS bør øke. Men VT kaster ikke semesteravgiftskroner ut av vinduet. Hver krone må forsvares ut fra vedtatte kriterier, sunn økonomistyring eller opp mot andre velferdstjentester. En fjerdedel av midlene – 3,3 millioner – blir dessverre ikke vurdert slik. Disse skal overføres til NSO.

Ja, vi trenger en nasjonal studentorganisasjon. Men det at vi har en organisasjon som fungerer tålelig, frigjør ikke NSO fra å svare for pengebruk og prioriteringer i studentoffentligheten. I så måte plages jeg ikke av iskremhunger, maktarroganse eller misforstått demokratisyn. Men jeg plages av at pengetroll ikke sprekker på interne møter. Det gjør de oftere i lyset av et offentlig ordskifte.

Powered by Labrador CMS