Illustrasjon: Simen August Askeland
Illustrasjon: Simen August Askeland

Hvilken type sofavelger er du?

Fristen for å stemme går snart ut. Her kommer et siste forsøk på å overbevise sofavelgeren til å stemme i studentvalget 2017.

Publisert Sist oppdatert

Du har litt mer enn to dager igjen til å snu trenden.

Færre enn hver sjette student brukte stemmeretten ved fjorårets studentvalg. Høgskolen i Oslo og Akershus havnet på rekordlave 8,4 prosent, og på UiO feiret man å ha klatret opp fra 14,4 til 17,2 prosent valgdeltakelse.

Problemet er selvsagt at studentpolitikerne sliter med å spre sine budskap. Og deres potensielle velgere forstår rett og slett ikke hvorfor studentpolitikken er relevant.

Derfor deiser altfor mange ned i den komfortable sofavelgergruppa. Og det er sikkert mange årsaker til det. Men i stedet for at også du havner i den udemokratiske statistikken, vil jeg bidra med noen anbefalinger til hva du bør stemme.

La oss finne ut hvilken sofagruppe du hører hjemme i.

Studentvalgomat: Test hvilken studentliste som ligger nærmest ditt hjerte!

Gruppe 1: Du er ny student

Kanskje har du akkurat forstått hva den Trond Viggo-sangen handler om. Som fersking er studentpolitikken naturligvis en ukjent verden for deg. For å sitere leder i Studentparlamentet ved UiO, Hans Christian Paulsen, en mann du neppe vet hvem er: «Du kan se på det som elevrådet til universitetet».

Realistlista er da mitt hete tips til deg. De går til valg på å gjøre overgangen enklere for førsteårsstudenten. Ingen grunn til å tenke sjæl helt ennå.

Gruppe 2: Du bare aner ikke hva du skal stemme

Og med eksamen i anskuelig fremtid har du mer enn nok med å stalke venner fra ungdomsskolen på Facebook. Å velge trenger likevel ikke å være fryktelig tidkrevende. Råtner du i en ufordragelig SiO-bolig? Stem Velferd- og Studentbylista. Skulle du ønske at lesesalene aldri stengte? Stem Blå Liste. Har du forbrukerbehov utover det SiO og Bunnpris har å diske opp med? Stem Liberal Liste.

Eventuelt kan du bare stemme på noe som låter kjent. Venstrealliansen, de langt til venstre, vil sørge for flere kvinner på pensum. Arbeidernes Studentliste, de ikke fullt så langt til venstre, vil ha SiO-middag til halv pris i eksamenstiden. Jo, du leste riktig. Nå er også arbeiderklassen blitt studenter.

Fikk du med deg? Derfor bør du stemme

Gruppe 3: Du synes studentpolitikerne er nørds

Og du er sikkert veldig kul selv. Studentpolitikerne stemples kjapt som overivrige CV-byggere, men når sant skal sies viser de et rørende engasjement for barselpermisjoner og betydningen av et semikolon; Slik at du skal slippe.

I år har Blindern dessuten fått en slags studentpolitikkens All-Stars-liste i Gjestelista, som ønsker å bane vei for litt god, gammeldags populisme. Her snakker vi kampen om Vinmonopol på Blindern, og kanskje en gangbro over Forskningsparken T-bane. Build that bridge and make Forskningsparken pay for it!

Les: Dette er de nye studentpolitiske listene

Gruppe 4: You don't vote because you are an international student

And your number one concern is probably making Norwegian friends. However, you make up ten percent of the student body and could indeed make Blindern great again. The International Party was founded with you in mind, which also inspired the others to compete for your attention (just stay clear of the Conservatives – they'll make you pay tuition).

Gruppe 5: «Hva har studentpolitikken noensinne gjort for meg?»

Og la gå, det er ikke alltid krystallklart hva de faktisk får til. Studentpolitikerne er overraskende dårlige til å skryte av seg selv når ting først har gått veien. Glad i fotball? Vel, Grønn Liste presset nylig Velferdstinget til å redde OSIs fotballbane. Realistlista løftet betaling for obligatoriske feltkurs opp som hett tema i rektorvalgkampen. Og i fjor kom endelig bysyklene til Blindern, etter en lang og seig kamp for studentparlamentet.

Uansett velgergruppe, så er poenget at studentpolitikerne er vår stemme. Ved å øke valgdeltakelsen gir vi dem muligheten til å rope enda høyere. Og et styrket mandat gir mer studentvelferd til oss. Studentpolitikerne vil heller ikke slippe like lett unna med billig valgflesk og ved fremtidige løftebrudd. De blir tvunget til å levere.

Fristen er onsdag kl. 14.00. Godt valg!

Her stemmer du!

Powered by Labrador CMS