'Du skal ha friheten til å bruke teknologi, teknologien trenger ikke frihet til deg og din tid,' skriver Line Horgen Thorstad.
"Du skal ha friheten til å bruke teknologi, teknologien trenger ikke frihet til deg og din tid," skriver Line Horgen Thorstad.

Vi trenger teknologisk valgfrihet

"Stadig flere daglige gjøremål krever at du har med deg en smarttelefon, og det er ikke et reelt valg å avstå fra sosiale medier," skriver Line Horgen Thorstad i denne kronikken.

Publisert Sist oppdatert

Debattregler i Universitas

• Vil du få din mening på trykk i Universitas? Send innlegget ditt på e-post til debatt@universitas.no.

• Typiske innlegg er mellom 1500 og 2500 tegn, inkludert mellomrom.

• Lengre innlegg kan vurderes i noen tilfeller. Vi tar oss retten til å forkorte innlegg.

• Vi trykker ikke innlegg som har vært publisert i andre aviser, eller som er hatske og trakasserende

• Legg ved et breddebilde av deg selv i e-posten.

• Frist for innsending av innlegg til papiravisen er søndag kl. 17.

• Legg ved et breddebilde av deg selv i e-posten.

Samfunnet organiseres slik at vi blir mer og mer avhengig av en smarttelefon i hverdagen. Vi er påtvunget en kamp om tid og oppmerksomhet, og din viljestyrke blir evinnelig tvunget tilbake i ringen. Men det er en rigget kamp, og du fikk aldri et ordentlig valg.

Les også: "Skal lærerne slippe å lære?"

Viljestyrke er flott det, men oddsen er ikke i din favør når du og pensum er satt i konstant kamp mot algoritmene til de lyseste hodene i Silicon Valley.

Stadig flere daglige gjøremål krever at du har med deg en smarttelefon, og det er ikke et reelt valg å avstå fra sosiale medier. For samfunnet beveger seg raskere og raskere, når forsinkelse er ensbetydende med overføringshastighet, og den konstante muligheten til tilgjengelighet føler til et ubønnhørlig krav om tilgjengelighet. Det krever en vedvarende digital tilstedeværelse. Slik er det et faktum at du blir dratt tilbake til digitale medier. Det er der arrangementer blir utlyst, og kollokviegrupper planlagt, oppdatert og omstrukturert. Og er du på de digitale medienes algoritme-asfalterte vei, er din tid og oppmerksomhet fritt vilt. For dem er det ekstensiensielt nødvendig å holde deg pålogget når din tid er råvaren for prediksjonsmodeller som forandrer digitale spor til informasjon de tjener godt på å selge.

Å holde deg fornøyd er ikke et mål i seg selv, kun en betingelse for å fortsette å tjene penger fra de ekte forbrukerne - de som kjøper nevnte informasjon. Dermed har de digitale mediene ingen grunn til å beskytte dine interesser, men ustanselig et tydelig motiv til å utvikle mer treffsikre verktøy for å forme din vilje. Ikke fordi de er onde, men fordi din oppmerksomhet er en knapp ressurs, og må fanges av bedre algoritmer og strategier en konkurrentenes. Viljestyrke er flott det, men oddsen er ikke i din favør når du og pensum er satt i konstant kamp mot algoritmene til de lyseste hodene i Silicon Valley. Du mister muligheten til saktmodig konsentrasjon når du ikke rekker å dyppe mer enn en tå nedi hendelsen som utfolder seg før ny stimuli trekker din oppmerksomhet til neste hendelse. Slik blir oppmerksomheten dratt i filler og øyeblikkene spaltet opp.

Det er en uutholdbar situasjon i dag, og tendensen er brutalt nedadgående. Samfunnet struktureres mer og mer rundt smarttelefonen, det er et ubønnhørlig krav om konstant tilgjengelighet, og sammen med den umettelige appetitten på hastighet blir vi tvunget inn i en kamp på uregulert territorium. Det er ikke valgfrihet. Vi kan ikke uten videre akseptere et slikt nederlag. Det er et faktum at vinnerne skriver historien, men de pleide iallfall å ha skamvett til å innrømme at slaget sto. For det er ikke bare din feil at oppmerksomheten svikter, og timene forsvinner. Det er ikke en naturgitt selvfølgelighet, men en manipulativ suksess. Og det kan endres. Skillet mellom natur og kultur setter oss i stand til å kritisere våre egne vaner, og vårt eget skaperverk. Vi må kanskje akseptere tyngdekraftens konsekvenser, men vi trenger ikke å akseptere en verden der vår tid og oppmerksomhet blir ledet på ville veier, mot vår vilje. Du skal ha friheten til å bruke teknologi, teknologien trenger ikke frihet til deg og din tid. Det er mulig jeg er i overkant idealistisk, men jeg syntes du er mer enn en ressursbank av tid, og jeg synes du har rett på å utvinne den selv. Vi trenger teknologisk valgfrihet.

Les også: "En generell rådgiver – løsningen uten henvisninger"

Powered by Labrador CMS