La oss blø i forelesning

At alle som trenger det har tilgang på sanitærprodukter på toalettene når et nødstilfelle inntreffer, bør være en selvfølge!

Publisert

Mensen kan komme helt plutselig. Man kan ikke bestemme om det kommer når man sitter i forelesning eller er hjemme. Det er vanskelig å være forberedt på noe man ikke vet kommer. At alle som trenger det har tilgang på sanitærprodukter på toalettene når et nødstilfelle inntreffer, bør være en selvfølge!

På blant annet Universitetet i Bergen, Universitetet i Tromsø, Høyskolen i Østfold og Høgskulen på Vestlandet er bind, tamponger og truseinnlegg gratis og tilgjengelig for alle studenter. Det er på tide at Universitetet i Oslo og andre norske utdanningsinstitusjoner følger etter.

Over halvparten av studentene våre påvirkes av mensen. I tillegg til å blø er det mange som får hodepine, kramper, humørsvingninger, ryggsmerter, søvnproblemer, konsentrasjonsvansker og/eller mye mer. Faktorer som allerede kan gjøre studiehverdagen mer utfordrende enn for dem som ikke har mensen. 

Gratis bind og tamponger på toalettene handler om likestilling

Ifølge en undersøkelse gjort av Skolekravet har hele 77 prosent av jenter mellom 16-24 år opplevd ubehagelige situasjoner fordi de ikke har hatt tilgang på bind og tamponger på skolen eller studiestedet sitt. Mensen kan komme når man minst venter det, og da kan man bli nødt til å forlate obligatorisk undervisning for å gå på butikken, hvis man er heldig og har en i nærheten, eller for å dra hjem for å skifte. Det er urettferdig, og ikke minst unødvendig. 

Gratis bind og tamponger er et tiltak som vil koste penger, akkurat som alt annet. Men kostnaden av mensen er tross alt ganske mye større for studentene. Studentparlamentet mener likevel at det handler om UiOs prioriteringer. På Universitetet i Bergen er kostnadene estimert til 50.000 kroner per lokasjon i året, med gratis installering. En lokasjon per fakultet på UiO vil altså komme på totalt ca. 400.000 kroner i året, og vil neppe være det som velter budsjettet. 

Gratis bind og tamponger på toalettene handler om likestilling. Så lenge politikerne og staten ikke tar grep, bør UiO på lik linje med en rekke andre utdanningsinstitusjoner bidra til å gi alle like muligheter! UiO har muligheten til å iverksette et enkelt tiltak som vil gjøre vår hverdag tryggere, enklere og mer komfortabelt. Så hvorfor har de ikke allerede gjort det?

Powered by Labrador CMS