Alle monner drar ikke

LEDER:

Ingenting vokser inn i himmelen, heter det. Det viser utleieprisene i hovedstaden få tegn til å føye seg etter. I denne avisa kan du lese om hvordan leieprisene øker for tredje år på rad. Lånekassen på sin side virker langt mer lydhør for ordtaket om at alt må ha et tak. Mens studiestøtten på 90-tallet lå på over 1,5 ganger folketrygdens grunnbeløp, er enganger’n i dag mer nærliggende. Dette er gammelt studentnytt, og reaksjonene er da heller ikke særlig revolusjonerende: Oslos studentledere gjentar nå refrenget om at studentboliger er løsninga.

Sammen med sine kolleger landet over har de rulla i gang Boligkravet, et opprop for å bremse boligbobla med 3000 nye studentboliger. På kampanjesidene uttaler til og med en sommerbrun og antakeligvis pre-minister Torbjørn Røe Isaksen at vi trenger mange studentboliger – «fordi det er vanskelig å studere hvis du ikke har tak over hodet». Pre-minister-statusen er kanskje et stikkord her; nå som Isaksen er i regjering, er sjef Erna Solberg rask til å poengtere at de ikke kan love noe. Da hun kastet glans over Norsk Studentorganisasjon i helga, var lovnader blitt til «ambisjoner» om å bygge flere studentboliger og et «ønske» om å forenkle systemet og «å slippe til private konkurrenter som kan bygge billig og raskere». Men som du kan lese på de neste sidene, kunne hun altså ikke love noe.

I fjor skrev Universitas om at studentboligbyggingen har en forsvinnende liten effekt på leiemarkedet. Tenker man seg om, er det kanskje ikke så rart. 222 boliger var snittet for hvor mange nye studentboliger som var blitt bygget i hovedstaden årene før. I en by med rundt 70 000 studenter og boligmangel blir det som en – unnskyld uttrykket – fjert i havet. Det eneste som vil ha en effekt både på studenters situasjon spesielt og på leiemarkedet generelt, er at man bygger flere studentboliger i segmentene der det faktisk kan monne: relativt sentraltliggende ett- og toromsleiligheter.

Tydeligvis må man også holde seg fra delte løsninger; studentene i verdens rikeste land er kresne og vil ikke bo i hva som helst, kan SiO fortelle oss i saken om leieprisene. Da får Erna og Torbjørn heller ta konsekvensen og bygge de boligene som etterspørres. Minst 3000 av dem.

Powered by Labrador CMS