Alternativet: St. Olav gate 32, ved siden av Slottsparken, har seilt opp som det mest reelle alternativet til dagens plassering på Majorstua. Nå kan det være at flytteplanene for studenthuset skrinlegges. Arkivfoto: Christian Breidlid

Chateau Neuf er dødt, lenge leve noe helt annet

Et nytt studenthus vil være en gyllen mulighet til å starte på nytt.

Publisert Sist oppdatert

Universitas har noen kjepphester. Lav valgdeltagelse til de kostbare studentparlamentene, for eksempel. Eller studenters rusvaner. Disse rir avisen gang på gang, år etter år.

Den største kjepphesten av dem alle er likevel Chateau Neuf. [Nå som Statsbygg gir sin velsignelse](3) til et studenthus i St. Olavsgate, kan det hende vi får pensjonert den slitne gampen.

I gangen på Universitas’ kontor henger en forside fra 1992. Oppslaget har tittelen «Nådestøt for Chateau Neuf». Innvendingene mot studenthuset var de samme som i dag. For dyrt, for lite funksjonelt, for upopulært, for fjernt fra studentene.

Les også: Kan skrinlegge flytteplanene

Daværende redaktør, nåværende etikkdirektør i NRK Per Arne Kalbakk, er født i 1968. Mange av studentene som begynner i Oslo neste år er født i 1998. Å kvitte seg Chateau Neuf har vært en generasjonskamp.

Et nytt studenthus vil være en gyllen mulighet til å starte på nytt. I første omgang må navnet Chateau Neuf bli igjen på huset ved Majorstuen – sorgens slott – og ikke tas med på lyttelasset til St. Olavsgate.

Ja, det ligger mye historie i navnet, men denne historien har ikke hjulpet Chateau Neuf med å tiltrekke noe meningsfullt antall av byens studenter. Om Det norske studentersamfund tar sitt ansvar for studentbyen Oslo på alvor skjønner de at noe må ofres. Et levende studenthus kan man ikke lage i et museum, uansett hvor billig ølen er. Særlig ikke om man forveksler studentkultur med internkultur.

En flytteprosess er den beste anledningen til å ta en skikkelig vårrengjøring. Dersom DNS ikke griper sjansen vil enda nye generasjoner med studenter skremmes bort av interne grisevitser og ordensbånd. I så fall vil selv et langt mindre bygg enn Chateau Neuf virke vel stort.

Ingenting kan tas på forskudd, men Universitas håper kjepphest nummer én endelig kan kastes på bålet. Forhåpentligvis stiger et velbrukt og fungerende studenthus opp av asken som en vakker fugl føniks. Hvis ikke er det verdt å huske at veien til Youngstorget er enda kortere fra St. Olavsgate.

Eneuf is eneuf: Chateau Neuf vil aldri bli et godt studenthus

Lederen ble opprinnelig publisert 27. april 2016.

Dagens studenthus: Chateau Neuf har vært gjenstand for heftig debatt siden det stod klart i 1971. Arkivfoto: Hanne Hvattum
Powered by Labrador CMS