På tide å våkne
«Kjære velfødde dørvakt som kasta meg ut fra Glassbaren sist torsdag: du hadde rett, jeg var kanskje litt full. Og jeg mente ikke det jeg sa om at du var tjukk og stygg, du var faktisk ganske søt! Ta meg hjem neste gang heller!»?
Høres dette ut som en misfornøyd kunde?
Neppe. Forfatteren bak innlegget i Universitas’ spalte Lesernes meldinger tegner et bilde av en vakt som har gått inn med lavt konfliktnivå, og som trolig har hatt god kjennskap til miljøet han har jobbet i. Dette kan endre seg drastisk fra nyttår.
Justisdepartementet er i ferd med å ferdigstille et forslag til ny lov som krever vakter med vekterutdannelse som er organisert i et vaktselskap. Om loven blir vedtatt vil det ikke være tilstrekkelig med vekterkurset mange av studentvaktene tar. Loven vil føre til en enorm økning i utgiftene for studentstedene som blir nødt til å leie inn profesjonelle vakter, fremfor å basere seg på halvprofesjonelle eller frivillige vakter, slik det er i dag.
Den offentlige kontrollen av vaktene vil bli bedre. Det samme med kvaliteten. Men hvorfor trenge en så økonomisk belastende lov over hodet på studentene som allerede har et system som fungerer utmerket og har et svært godt rykte?
Det virker som studentene taler for døve ører når myndighetene skal overbevises om at et unntak fra loven er forsvarlig i et sikkerhetsperspektiv. Alternativet er dermed å finne en ordning hvor sikkerheten er på plass, uten at studentstedenes økonomi kneler.
Ordningen som ble foreslått av studentene på Norges handelshøgskole (NHH) innebærer opprettelsen av et aksjeselskap som skal drive utdannelse og utleie av vakter til studenutestedene. Et godt initiativ, i alle fall for de store studentstedene i de store byene. Men i ukens Universitas presiserer Anne Karine Nymoen, leder i Norsk studentorganisasjon at en slik ordning ikke er ideell for de mindre studentutestedene, ettersom det krever et egeninnskudd på 100 000 kroner å opprette et aksjeselskap.
Men det er ennå håp om unntak, skal vi tro stortingspolitikerne som uttaler seg i denne ukens Universitas. 26. november går høringsfristen ut. Alle studentsteder har muligheten til å komme med en høringsuttalelse. Forhåpentligvis har også Det norske studenterfamfund (DNS) fått med seg dette. Det er rett og slett hårreisende at den største studentforeningen i Norge ikke har gitt mer lyd fra seg.