Pinlig lovbrudd

LEDER:

Universitetet i Oslo (UiO) er den siste i rekken av høyere utdanningsinstitusjoner som har brutt personopplysningsloven. Det innrømmer universitetsdirektør Gunn-Elin Bjørneboe i dagens Universitas. I 90 dager, som er Datatilsynets maksgrense for informasjonslagring av slik art, lagres informasjon om tid, sted og person ved bruk av Universitetets adgangskort i alle UiOs kortlesere. Det er § 19 i personopplysningsloven som brytes. Den sier at institusjonen må informere brukerne om hvordan informasjonen blir lagret og loggført. Den informasjonen har få eller ingen av UiOs studenter fått.

I sentrumsbyggene til UiO lagres den samme informasjonen også ved kortleserne til toalettene. I realiteten sitter UiO nå blant annet på tall over hvor ofte hver sentrumsstudent har vært på do på campus de siste 90 dagene. Vi kan anta at ingen har overvåket disse dataene med overlegg, og notert seg hvor ofte den gjengse jusstudenten går på do, eller hvor ofte statsvitenskapsstudenten har vært på lesesalen. Dette virker å ha skjedd ved ren uvitenhet. I sentrumsbyggene foregår likevel noe av landets fremste undervisning om og forskning på personvern og personopplysningsloven. At det samtidig begås brudd av samme institusjon som er ansvarlig for undervisningen, bør føles pinlig.

Det virker tydelig at Universitetet ikke har hatt gode nok rutiner og god nok kunnskap til å hente inn og beskytte våre personopplysninger slik de skal ifølge norsk lov. Advokat og personvernsekspert Jon Wessel-Aas sa i forrige ukes Universitas at «... UiO overhodet ikke kan ha hatt bevissthet omkring dette». Enten er det sant, eller så har de med overlegg brutt loven. Det første virker mest sannsynlig.

Universitetsdirektør Bjørneboe lover at Universitetet «... har igangsatt en grundig gjennomgang av saken» og at «Nødvendige tiltak vil bli iverksatt». I BT 3. februar legger rektor ved UiB, Dag Rune Olsen, seg umiddelbart flat og beklager overtrampet overfor studentene. Mon tro om UiOs øverste leder, rektor Ole Petter Ottersen, vil gjøre det samme.

Powered by Labrador CMS