Skremselspropaganda

«Oslo er kjent som en utrygg by», skrev Kaia Marie Rosseland, leder av Velferdstinget i Oslo og Akershus i et leserinnlegg i Universitas forrige uke. Utsagnet var del av en argumentasjon for at det bør gis taxirabatt for studenter. Selv om taxirabatt utvilsomt vil bli godt mottatt blant Oslos studenter, er omkvedet «utrygg by» problematisk.

I Oslo er det naturlig nok langt flere lovbrudd totalt sett enn i andre av landets fylker. Oslo er den eneste byen i Norge som kan karakteriseres som en storby med de problemene det medfører. Oslo er likevel ikke en utrygg by, og den slags skremselspropaganda er med på å skape frykt og dermed senke livskvaliteten til Oslo-studenter uten grunn.

Hvis man skal få et realistisk bilde av kriminaliteten i Oslo sammenlignet med resten av landet, er det mest naturlig å se på anmeldte lovbrudd per tusen innbyggere.

For å ta hovedtrenden med en gang: De siste ti årene har det vært en jevn nedgang av antall anmeldte lovbrudd i Oslo fra 150,9 per tusen innbyggere i 2002 til 115,9 i 2012.

Det er antakelig enkelte lovbruddstyper som skremmer Oslo-studenter, som for eksempel voldskriminalitet, voldtekt og ran på offentlig sted.

Voldskriminaliteten har ligget stabil på mellom åtte og ni anmeldte lovbrudd de siste ti årene. Landsgjennomsnittet er på 5,4 anmeldte voldstilfeller, i Finnmark er tallet 9,3. Hvis du er redd for å bli utsatt for vold, er det altså farligere å bo i Finnmark enn i Oslo.

Totalt i kategorien seksualkriminalitet, hvor voldtekt er den største undergruppa, var det én anmeldelse per tusen innbyggere. Landsgjennomsnittet er til sammenligning på omtrent det samme: 0,9 per tusen.

Oslo politidistrikt kom med rapporten «Voldtekt i den globale byen 2011: Anmeldelser og medieoppslag» i 2012. Den viser at det var 38 anmeldte overfallsvoldtekter i Oslo i 2011 inkludert forsøk, noe som utgjør 15 prosent av det totale antallet anmeldte voldtekter. Til sammenligning var det 131 anmeldte voldtekter som ble kategorisert som enten festrelatert eller i relasjon. Med andre ord: Du er mer utsatt for voldtekt på festen eller nachspielet enn på vei hjem fra den.

Når det gjelder antall personran, har det ligget på rundt 900 i gjennomsnitt de siste ti åra, ifølge Oslo politidistrikts kriminalstatistikk. Det vil for Oslos del tilsi omtrent 1,5 ran per 1000 innbyggere. Selv om de fleste personran i Norge begås i området rundt Oslo S, er det likevel lav sannsynlighet for å bli ranet.

Ifølge en undersøkelse utført av TNS Gallup i fjor, følte åtte av ti osloboere seg trygge. Det bør Kaia Marie Rosseland og resten av Oslos studenter også gjøre.

Powered by Labrador CMS