Utbyttede studenter

Regler rundt egenbetaling, utbytte, tilsyn, og krav til dokumentasjon må utbedres.

Ukens leder

I snart ett år har Atlantis Medisinske Høgskole vært i Kunnskapsdepartementets (KD) søkelys. 1. august i fjor skrev Universitas at eieren har tatt ut et utbytte på nær 12 millioner kroner. Dette fikk heldigvis varsellampene til å blinke hos KD. Det er ulovlig for høyskoler å ta utbytte av skolepenger. Det skal komme studentene til gode, ikke havne i lomma på steinrike eiere. KD har bedt skolen bevise at de er på lovens side, men det har Atlantis fortsatt ikke har greid. I tre omganger har skolen feilet å gi KD den dokumentasjonen de krever, og nå får de altså en fjerde sjanse.

Det er åpenbart at departementet burde kjørt en tøffere linje overfor Atlantis. Skolen har fått for mange forsøk, og for lang tid på å bevise at den operer innenfor lovens rammer og studentenes beste. For hvis skolen virkelig har rent mel i posen, bør det være en smal sak å bevise nettopp det.

Det store spørsmålet er hva som skjer dersom KD kommer fram til at utbyttet har vært ulovlig. De kan kutte statsstøtten. Problemet er hull i dagens regelverk for privatskoler, hvor det mangler klare sanksjonsmuligheter. Regjeringen går nå inn for en full gjennomgang av privatskoleordningen. Regler rundt egenbetaling, utbytte, tilsyn, og krav til dokumentasjon må utbedres. Det er uansett på høy tid at departementet krever mer fra Atlantis, slik at studentene ikke blir sittende igjen med svarteper som følge av eierens utbyttefest.

Fadderfarse

Khrono, Høgskolens egen nettavis, prøvde denne uken å få det til å se ut som om fuktige og sexfikserte fadderuker er et nytt og sjokkerende fenomen. At enkelte studenter benytter anledningen til å gjenopplive kleine russeritualer, er de fleste godt kjent med og lite gira på å bruke energi på. Da er det imidlertid mer oppsiktsvekkende hvilke tilstander som preger «Fadderullan» på BI. Den samlede inngangsbilletten på 1810 kroner gjør at bli kjent-aktivitetene umulig kan sies å være for alle. Like fadderbarn leker best på BI. Med så høye summer investert forventes da også et gagnlig utbytte, ikke bare hygge. Det erklæres av enkelte at det er verdt pengene, fordi «du skaffer deg kontakter og bygger nettverk». Men en så gjennomsyra instrumentell og materialistisk holdning til folk, nye relasjoner og vennskap, helt i starten av en lang studietid, kan du få sykt billig av oss.

Powered by Labrador CMS