Fakultetet overkjører medisinstudentene

Den nye studieplanen for medisinstudiet er god, og kommer til å gi studiet et sårt tiltrengt løft. Da er det synd at dette blir overskygget av en uryddig prosess og et arrogant dekanat, skriver medisinstudent Ane Drougge Vassbotn om medisinkarakterer.

Publisert

Frode Vartdals uttalelse til Dagens Medisin om at han er «fornøyd med dialogen med studentene» og at «det endelige vedtaket viser at fakultetsstyret hører på studentene» er et bevis på arrogansen som gjennomsyrer Det medisinske fakultet. Innførelsen av karakterer på medisin er etter min mening et forkastelig vedtak. Prinsippet om studentdemokrati var en spøk.

Det er tydelig at den søknadsbaserte turnusordningen ikke kommer til å bestå. Da er det merkelig at dette skal være et argument for å innføre bokstavkarakterer, i hvert fall før man har en ordning som er godt uformet. I legeyrket, der menneskelige egenskaper som empati og evnen til å kommunisere med pasienter er så viktige, er det rart om en karakterutskrift skal være avgjørende i ansettelsesprosesser.

Dekanatet argumenterer også med at bokstavkarakterer kommer til å gjøre studentene mer motiverte. Hvis det er slik at man trenger konkurranse for å motivere noen av de studentene som har trengt høyest poengsum i hele landet bare for å komme inn på studiet, burde kanskje dekanatet heller se på undervisningskvaliteten.

Argument om å gi studentene bedre tilbakemeldinger faller på sin egen urimelighet. Det er vanskelig å se hvordan en bokstavkarakter skal gi en bedre presentasjon av hvor godt man har gjort det enn prosentscore som blir oppgitt etter eksamen i dag.

Karakterer har liten pedagogisk effekt på læringsvilje, stressnivået blant studentene vil øke og studiemiljøet kommer til å bli dårligere med karakterer. UiOs læringsmiljøundersøkelse viste for eksempel til negativ konkurranse på Juridisk fakultet, hvor de har karakterer.

Det viktigste argumentet er imidlertid at en så godt som samlet studentmasse er mot innføringen av bokstavkarakterer. Det er studentene som har best grunnlag for å uttale seg om hvordan dette kommer til prege studiehverdagen. Studentenes mening burde ha blitt lagt mye større vekt på.

Når det finnes så mange gode argumenter mot å innføre karakterer er det mildt sagt rart at fakultetsstyret likevel har valgt å gå mot studentmassen. Den nye studieplanen som ble vedtatt er god, og kommer til å gi medisinstudiet et sårt tiltrengt løft. Da er synd at dette blir overskygget av en uryddig prosess og et arrogant dekanat.

Powered by Labrador CMS