Miljøforkjemper: På globalt nivå forurenser kjøttindustrien mer enn all transport til sammen. Å innføre fullstendig kjøttfrie kantiner på mandager vil vise at samskipnadene er ambisiøse når det kommer til miljøvern, skriver Silje Christine Andersen. Foto: Privat

Fullstendig kjøttfri mandag nå!

Vegetartilbud er ikke nok. Silje Christine Andersen i Grønn Liste vil at samskipnadene skal ta steget fullt ut.

Publisert Sist oppdatert

Universitetet i Tromsø annonserte at de innfører kjøttfri mandag i alle sine kantiner. Tilbudet kom på plass etter et initiativ fra studentene som ønsket varm vegetarmat som alternativ hos Norges Arktiske Studentsamskipnad (NAS). Tilbudet er langt fra revolusjonerende; det innebærer bare at kantinene tilbyr et vegetarisk alternativ til kjøttrettene én gang i uka.

SiO og UiO har varme vegetartilbud i de fleste kantiner hver dag, og innimellom enkelte veganske alternativer. Men ingen av samskipnadene i Norge er helt kjøttfrie en dag i uka. Kantinene tilbyr fortsatt flere typer kjøttretter sammen med vegetaralternativet fordi de mener de «ikke vil påtvinge noen studenter å velge et vegetarisk tilbud.» (sitat NAS).

Les også: - Det skal lønne seg å velge miljøvennlig

Hvorvidt det får store fysiske og mentale konsekvenser å bli «påtvunget» ett vegetarisk måltid en gang i uka er kanskje en egen sak. Fordelene ved å spise vegetarmat er åpenbare og det er verken radikalt eller skummelt. Etter initiativ fra fjorårets arbeidsutvalg har Studentparlamentet ved UiO bare servert vegetarisk mat på parlamentsmøter det siste året, og ingen har så langt tatt skade.

Det bør være en selvfølge at det i 2015 tilbys varme, smakfulle og ikke minst billige vegetariske og veganske alternativer i alle studentkantiner.

Men det er på tide at samskipnadene tar skrittet fullt ut. En av de viktigste tiltakene man kan gjøre for å redusere sitt klimafotavtrykk er å redusere kjøttforbruket. På globalt nivå forurenser kjøttindustrien mer enn all transport til sammen. Å innføre fullstendig kjøttfrie kantiner på mandager vil vise at samskipnadene er ambisiøse når det kommer til miljøvern.

For at det skal være enklere å velge vegetarisk må det lønne seg økonomisk. I dag er prisen på de vegetariske varmrettene knapt billigere enn kjøttrettene. SiO mener de gjør opp for prisen ved å «putte mer kvalitet i retten». Ved å redusere prisene på vegetarmat betraktelig, og virkelig tilby kjøttfri mandag – slik de nå feilaktig reklamerer med at de gjør – vil det gagne både miljøet og studentene.

Powered by Labrador CMS