Geoetikk på UiO

Det er lite fornuftig å støtte miljøødeleggelser og hindre mennesker tilgang til rimelig og stabil energi

Publisert Sist oppdatert

Jonas Nilsen i Grønn Liste ønsker å endre verden sammen med meg ifølge Universitas siste mainummer. La oss begynne med å ta i bruk fornuften.

I dag har omtrent halve jordens befolkning ingen eller utilstrekkelig tilgang til elektrisitet. Hvert år dør nesten like mange som det bor mennesker i Norge som følge av tilsotede lunger fordi de lager mat og får lys og varme fra åpen flamme innendørs.

Les også: Nicolay Stang, bli med i Grønn Liste

Situasjonen i Kina er blitt dramatisk forbedret. Her satses det stort på moderne kullkraftverk som forurenser lite. Dette har bidratt til å forlenge levealderen i Kina med nesten 10 år siden 1980.

I India, hvor fortsatt en halv milliard mennesker koker mat med åpen flamme, planlegges det å gjenta den kinesiske suksess ved å bygge 200 kullkraftverk i løpet av resten av årene i dette tiåret. Skal vi hindre afrikanerne i å gjøre det samme?

I Tyskland, hvor det er blitt satset på kraft fra vindmøller og solpaneler, er det flere hundretusener som ikke lenger klarer å betale for elektrisk strøm. Ettersom det ikke alltid blåser og det er lite sol, bygges fortsatt kullkraftverk der. Traséer for vindmøller og monstermaster fører til enorme miljøødeleggelser.

Det er lite fornuftig å støtte miljøødeleggelser og hindre mennesker tilgang til rimelig og stabil energi. Jonas Nilsen og de andre på Grønn Liste bør ta til fornuft hvis de ønsker støtte.

Powered by Labrador CMS