Gjør vegetarmaten billigere

Publisert

Når jeg skriver dette sitter jeg i SiO-kantina på Det samfunnsvitenskapelige fakultet. Foran meg har jeg dagens vegetariske måltid: «Chili SIN carne» – altså nesten chili con carne, bare med bønner i stedet for kjøtt. Ved siden av sitter en kompis med dagens vanlige dagens: Pasta bolognese, altså pasta med kjøttsaus. Vi har betalt det samme, 42 kroner. Men der stopper likheten. Råvarene i min porsjon kan ha kostet i underkant en tier. Bønner og tomater er ikke særlig dyrt… Råvarene i kjøttretten ved siden av kan nok ha kostet opp mot 20 kroner.

I tillegg kommer miljøbelastningen. I følge Framtiden i våre hender fører et kilo rødt kjøtt til CO2-utslipp på circa 16 kilo. Et kilo vegetarmat derimot – bønner og tomater for eksempel – skaper C02-utslipp på 100-200 gram! (fakta: Ifølge FN fører kjøttproduksjonen til mer CO2-utslipp enn all transporten i hele verden). Så her sitter vi, jeg og min kjøttetende kamerat. Han forurenser circa 100 ganger mer enn meg. Han forbruker råvarer som er dobbelt så dyre som mine. Men vi betaler like mye. Er det rimelig?

SiO-kantinene har allerede begynt å bruke selektiv prising for å oppfordre til miljøvennlig forbruk. Kaffe i kopp koster åtte kroner. Kaffe i pappkrus koster 10 kroner. Ved å prise kaffen på denne måten gjør studentkantinene noe konkret og enkelt som skaper et mer miljøvennlig forbruk. Neste steg bør faktisk være å prise vegetarmat og kjøttmat forskjellig! Forskjellen i miljøbelastning mellom kjøtt og vegetar er 100 til 1. Jeg er ganske overbevist om at dette har mer å si for klimaet enn forskjellen mellom pappkrus og vanlige kopper.

For noen kan det kanskje være uvant å tenke i slike baner, siden kjøttspising er en såpass integrert del av vår kultur. Men det er allikevel på tide at vi tenker nytt. Jeg har et enkelt forslag: Sett prisen på vegetar-dagens ned til 40 kroner. Sett prisen på kjøtt-dagens opp til 45. Det er ikke store penger. Men det vil likevel synliggjøre at vegetarmat er mer miljøvennlig enn kjøttmat. Og det vil redusere CO2-utslippene som vi studenter er ansvarlige for. Jeg oppfordrer herved Studentparlamentet og studentkantinene til å ta tak i dette!

Powered by Labrador CMS