Kunnskapen må iverksettes

Publisert

Det måtte komme. Etter at jeg i Universitas 26. august proklamerte at forskning og utvikling ikke kutter klimagassutslippene et gram, kom svar på tiltale fra Professor Anders Malthe-Sørenssen: Ut av demonstrasjonstoget og inn i lab’en! For det er jo der løsninger på klimaproblemene utvikles, mener professoren. Og han har rett. Men så lenge forskere, næringsliv og politikere kommer til Natur og Ungdom med sine fakta, ideer og oppfinnelser tror jeg det er godt noen fortsatt vet hvordan løpesedler trykkes og håndplakater snekres. Ikke få ganger er jeg blitt kontaktet av folk med gode intensjoner som sier de trenger hjelp. For de sitter på ny teknologi eller nye oppdagelser som må settes ut i livet, som må inn i virkeligheten.

- Klimaløsninger og ny teknologi spaserer ikke inn i norsk politikk av seg selv.

Klimaløsninger og ny teknologi spaserer ikke inn i norsk politikk av seg selv. Hadde det vært slik, ville ikke norske klimagassutslipp vært rekordhøye. Vi vasser i kunnskap om miljøproblemene, og vi har mange gode svar på hva som bør gjøres med dem. Mitt poeng har aldri vært at det er galt å studere (men Malthe-Sørenssen har kanskje skjønt at debatten blir alltid best om du tar motstanderen i verste mening!) Ny kunnskap, enten om miljøproblemet eller løsningene på dem, har alltid vært driveren for miljøbevegelsen.

Og når Malthe-Sørenssen i beste belærende tone, forteller at vindkraft aldri vil monne vesentlig, demonstrerer han nettopp problemet med å holde seg på laboratoriet. I virkeligheten er det ingen som sier vindkraft er det ene svaret på energiutfordringene, men det er faktisk slik at vindkraft i 2008 sto for mellom 18 og 20 prosent av det elektriske forbruket i Danmark. Potensialet er stort, særlig når vi vet at Norge er blant landene i Europa med de beste vindressursene. Og forsk gjerne på bedre vindteknologi, men hva er poenget om ingen vil ta vindressursene i bruk uansett?

Så kjære studenter. En dag skal jeg bli en av dere. Men glem ikke livet utenfor lab’en! Glem ikke at det er her ute at løsningene må iverksettes om vi skal komme noen vei. Det er studenter og ungdom som har drevet verden videre før, det er vår fremtid det står om – og dere trengs desperat her ute i kampen mot klimaendringene.

Powered by Labrador CMS