Ut av demonstrasjonstoget og inn i laben!

Publisert

Leder i Natur og ungdom Ingeborg Gjærum hevder i Universitas at forskning og utviklingsarbeid ikke kutter klimagassutslipp et gram. Det gjør man ved å sette løsningene ut i livet. Løsninger som nettopp er utviklet gjennom et langt løp fra grunnforskning, gjennom anvendt forskning og utvikling og frem til en anvendbar løsning med stadig økende kostnader jo lengre utover man kommer i utviklingsløpet: Det er betydelig dyrere å bygge høyhastighetstog enn å utrede det. Likevel er det nok fornuftig å starte med en utredning.

- Det er gjennom forskning og utvikling vi kan løse menneskehetens problemer, ikke gjennom deltagelse i demonstrasjoner eller protester.

Jeg synes det er supert at ungdom engasjerer seg. Men det er gjennom forskning og utvikling vi kan løse menneskehetens problemer, ikke gjennom deltagelse i demonstrasjoner eller protester. Kom deg derfor ut av demonstrasjonstoget og inn i laben eller i bedriften som bidrar til å løse problemene! Slik kan du bidra til å finne praktiske løsninger og ikke bare snakke om utfordringen vi har.

Dette krever en stor innsats over tid. Det finnes ingen snarveier. Skal du bidra, må du investere av deg selv over tiår av ditt liv. Du må ta en utdanning som gir deg muligheten til å omsette din kreativitet og dine ønsker om å bidra til noe konstruktivt – til løsninger på problemene. Og du må ta sjansen på å jobbe med det du brenner for etterpå, selv om det er et langt løp, og selv om risikoen for ikke å lykkes kan være stor. Belønningen er et meningsfylt liv, hvor ditt arbeid og ditt engasjement går hånd i hånd.

Skal du bidra til å løse energiutfordringene er det en fordel å vite hvordan naturen virker. Det lar deg forstå hvilke løsninger som er innen de begrensninger naturens lover gir – for vi klarer ikke å lure dem, selv om vi gjerne vil. Et godt eksempel på en kunnskapsbasert diskusjon av «fornybar» energi er boken «Sustainable energy – without the hot air» av fysikeren David MacKay. Siden Gjærum trekker fram vindkraft, vil jeg spesielt anbefale henne argumentet for at energibidraget fra vindmøller aldri vil monne vesentlig: Det kreves for mange vindmøller. Slike edruelige stemmer er helt nødvendig i en dannet debatt.

Vi har mange realfag som åpner for et engasjert og meningsfylt liv hvor du kan arbeide med problemene du brenner for hver dag! Du kan være med å skape fremtidens muligheter og løsninger. Men skal vi få til det må det forskning, utvikling og mange studenters engasjement til!

Powered by Labrador CMS