Energi, frekvenser og fysikk

Publisert

I sitt innlegg 11.mars skriver student Inger Dahl at moderne fysikk gjør det lettere å forstå healing og lignende fenomener. Jeg er uenig, idet jeg mener at placeboeffekten hører med til psykologi og legevitenskap fremfor fysikk. Jeg må medgi at hun har et poeng i at naturvitenskap ikke driver med metafysikk, i hvert fall dersom en bruker definisjonen av «metafysikk» som «det som ikke er vitenskap». Da blir det per definisjon umulig for naturvitenskapelige forskere å bedrive metafysikk.

Uansett hadde det nok hjulpet på min «bevissthetsutvidelse» om Dahl kunne ha kommet med eksempler på hvilke gode, metafysiske alternativer man har til vitenskapelig sannhetssøkning. Jeg er klar over at man kan finne på ting, eller føle skikkelig hardt at noe er på den ene eller den andre måten, men jeg vil hevde at disse teknikkene mangler en kontrollmekanisme for å skille ut hva som er sant fra hva som ikke er det. Det var jo nettopp denne fremgangsmåten som ledet de gamle grekerne til å tro at en dobbelt så tung stein vil falle dobbelt så fort.

Grekernes metode har Dahl perfeksjonert idet hun uten videre postulerer at «bevisstheten kommer fra det mentale energifeltet» og at «vi påvirker resultater eller tiltrekker oss forskjellig ettersom hvilken frekvens vi er på». Her mener jeg Dahl gir gode eksempler på hvorfor det ofte oppstår misforståelser når de som ikke til daglig befatter seg med en bestemt vitenskapelig disiplin uttaler seg om den. I fysikk brukes ordene energi, felt og frekvens om helt spesielle fenomener. Dersom man bruker slike ord om andre ting uten å spesifisere nøyaktig hva man mener, vil en fagperson lett tro at det faktisk hevdes at mennesker går rundt og vibrerer i rommet med hver sin spesielle frekvens, fremfor å forstå at det egentlig er ment å bety noe helt annet. Det hadde vært interessant å vite nøyaktig hva.

Jeg synes for øvrig det er interessant at Dahl, etter å ha kritisert «normalvitenskap» for å være dogmatisk, leverer et innlegg nærmest utelukkende bestående av henvisninger til kjente navn.

Powered by Labrador CMS