Niqab: Adrien Vigier mener niqab og hijab bør diskuteres på samme måte. Foto: Home of Fixers/Flickr Creative Commons

Tommel opp for niqab – inntil videre

Bør det bli bør det bli forbud mot niqab?

Publisert Sist oppdatert

I det siste har debatten gått om hvorvidt niqab skal forbys på Blindern. Debatten synes ikke å omfatte hijab. Det synes jeg er veldig interessant. Det fremste argumentet for niqab-forbud synes å være: «Niqab er et symbol på undertrykkelse». Det vil imidlertid alltid finnes unntak, noen kvinner bruker niqab av egen fri vilje.

Svarte bør kunne bruke KKK-drakt og jøder burde få lov til å bruke hakekors

Innlegget kommer som et svar til dette leserbrevet: KKK på Blindern?

Uavhengig av motivasjonen for å bruke niqab: utgangspunktet bør være at man er fri til å ha på hva som helst. Man bør også være fri til å omfavne symbolene på egen undertrykkelse: svarte bør kunne bruke KKK-drakt og jøder burde få lov til å bruke hakekors. (Få reagerer negativt på at svarte i USA tar eierskap til rasistiske betegnelser)

Problemet oppstår når det er mange som undertrykkes av samme årsak (kjønn) og det å omfavne symbolet for undertrykkelse (niqab) bidrar til en fortsatt undertrykkelse og dermed skader flere enn en selv. Det er i disse tilfellene samfunnet bør gripe inn og hindre at disse symbolene vises i det offentlige rom.

Men jeg spør meg: hvorfor er ikke disse argumentene i like stor grad aktuelle for hijab som for niqab? Misforstå meg rett, niqab er ikke mindre enn uforenelig med alt jeg står for. Men er man tilhenger av argumentene i forrige avsnitt om at niqab/hijab er symbol på undertrykkelse bør man ønske begge til livs. Før dette behandles konsekvent vil jeg gi tommel opp for niqab på Blindern.

Powered by Labrador CMS