"Selv om inflasjonen er lav, betyr stillstand i realiteten at vi nå får den første reelle reduksjonen i studiestøtte på 8 år," skriver Andreas Oftedal.

Stemte du på Arbeiderpartiet til stortingsvalget? Da har du god grunn til å være skuffet.

"De som får mest igjen for Arbeiderparti-regjeringen sin politikk, er de med høyest strømforbruk", skriver Andreas Oftedal i dette leserinnlegget.

Publisert Sist oppdatert

Debattregler i Universitas

• Vil du få din mening på trykk i Universitas? Send innlegget ditt på e-post til debatt@universitas.no.

• Typiske innlegg er mellom 1500 og 2500 tegn, inkludert mellomrom.

• Lengre innlegg kan vurderes i noen tilfeller. Vi tar oss retten til å forkorte innlegg.

• Vi trykker ikke innlegg som har vært publisert i andre aviser, eller som er hatske og trakasserende

• Legg ved et breddebilde av deg selv i e-posten.

• Frist for innsending av innlegg til papiravisen er søndag kl. 17.

• Legg ved et breddebilde av deg selv i e-posten.

Den 8. november presenterte Støre-regjeringen sine forslag til endringer i statsbudsjettet. Det ble en kalddusj for landets studenter.

Før valget ble det gitt lovnader om styrking av studentvelferden og bedre studiefinansiering. Utslippene skulle ned, og tempoet var for dårlig.

Les også: "På tide å skru på varmen!"

Med Høyre i regjering har studiestøtten blitt årlig oppjustert utover inflasjon og prisvekst.

Valgflesket er trimmet av på rekordtid. Studentvelferden reduseres med 20 millioner. Digital undervisning, læring og vurdering av studenter reduseres med 50 millioner. Også forslaget om jobbskattefradrag, som ville truffet mange studenter inntil 29 år, er tatt ut. De foreslår mindre til kollektivtransport, og gir mer til fossilbiler.

Med Høyre i regjering har studiestøtten blitt årlig oppjustert utover inflasjon og prisvekst. Med Arbeiderpartiet ved roret står den nå stille. Selv om inflasjonen er lav, betyr stillstand i realiteten at vi nå får den første reelle reduksjonen i studiestøtte på 8 år.

Regjeringens største satsning i statsbudsjettet er å bevilge 3 milliarder til lavere el-avgift. Istedenfor å komme med målrettet sosial politikk velger de å smøre tynt utover til alle. Grepet er dårlig fordi man ikke treffer de som kommer til å trenge det mest. De som får mest igjen for Arbeiderparti-regjeringen sin politikk, er de med høyest strømforbruk. De som bor i eneboliger, med oppvarmet jacuzzi og utendørs svømmebasseng, ikke de som bor i små studentboliger. Dersom du stemte på Arbeiderpartiet for deres sosiale profil, forstår jeg at du er skuffet.

For en ukes tid siden gikk Støre på talerstolen på klimatoppmøtet i Glasgow med ett budskap – «Det haster». Da er det betimelig at hans egen klima- og miljøminister innrømmer at deres egen regjering vil stå for opp til 2 millioner tonn mer i CO2-utslipp enn Høyre-regjeringen sitt forslag til statsbudsjett. Fossilbiler blir skjermet fra CO2-avgiften, i tillegg til at det innføres pendlerfradrag. I praksis vil det føre til at Norge AS skal subsidiere videre bruk av biler som drives av fossile brensler. Samtidig kuttes det i kollektivtransport, slik at det også blir vanskeligere å ta klimavennlige valg i tiden fremover. Dersom du stemte på Arbeiderpartiet for deres klimaløfter, forstår jeg at du er skuffet.

Du som stemte på et parti som lovte å bekjempe sosiale forskjeller og prioritere klimasaken. Du som stemte på et parti som lovte å prioritere din økonomi, studentvelferd og psykiske helse. Du fikk en omvendt Robin Hood – som tar penger fra studentene og gir til fossilbileiere med enebolig. Dersom du som student ønsker et parti som prioriterer studentvelferd. Som tar klima-kampen på alvor. Som gjør det enklere å velge klimavennlig, og som prioriterer de som trenger det mest heller enn å smøre tynt utover. Da bør du vurdere Høyre ved neste korsvei.

Les også: "Vi trenger økt studiestøtte nå"

Powered by Labrador CMS