Et åpent og demokratisk SiO

Publisert

Forrige ukes Universitas-artikkel om SiO og offentlighetsloven etterlater et feilaktig inntrykk av SiO, som jeg gjerne vil korrigere.

At SiO ønsker å hemmeligholde bruken av semesteravgiften, stemmer ikke. Alle SiOs regnskaper, inkludert bruken av semesteravgift, er tilgjengelig for alle på www.sio.no, i likhet med alle styrereferater og rapporter fra virksomhetene. Interesserte studenter kan her følge SiOs drift og beslutninger.

Det er riktig at SiO i dag ikke oppfyller alle kravene offentlighetsloven stiller, og SiO er heller ikke underlagt disse kravene. Men dette ble først avklart ved årsskiftet, da forskriften til loven ble endret etter å ha ligget til behandling av Justisdepartementet i to år. Revideringen av loven er bakgrunnen for at SiO de to siste årene har hatt en vente-og-se-holdning til å underlegge seg offentlighetslovens krav. Sunn fornuft tilsier at det er dumt å foreta investeringer i IT-systemer, slik SiO må for å innføre offentlighetsloven, før man vet hvilke krav man må stille til systemet. Når en lov er under endring er disse kravene svært usikre. Denne tilnærmingen har de studenttillitsvalgte i Velferdstinget (VT) vært klar over og akseptert i både 2007 og 2008.

VT har nå i februar vedtatt at det er ønskelig at SiO følger de krav den nye offentlighetsloven stiller, selv om SiO ikke er lovpålagt dette. Dette vedtaket vil vi studentrepresentanter selvsagt bestrebe oss på å oppfylle. Vi skal på bakgrunn av dette utarbeide et kostnadsoverslag til VT over IT-tekniske investeringer som er nødvendige for å følge offentlighetslovens krav. Dette vil inngå i VTs beslutningsgrunnlag for prioritering av formål og investeringer i SiO i 2010.

Jeg vil påpeke at SiO på mange områder overoppfyller krav offentlighetsloven stiller til demokrati og åpenhet.

SiO er tuftet på studentstyring og demokratiske verdier. Uten å gå inn i en juridisk diskusjon omkring offentlighetslovens formål og ordlyd, vil jeg påpeke at SiO på mange områder overoppfyller krav offentlighetsloven stiller til demokrati og åpenhet, og har de siste årene gjennomført flere tiltak for å styrke åpenheten og informasjonen til studentene. Dette skal vi selvsagt videreføre, med eller uten nye IT-systemer.

Powered by Labrador CMS