Gjeld: Studielånet er kanskje det gunstigste lånet man kan ha, men sannheten er den samme: Nå må jeg bruke fremtidige inntekter på å betale ned på en gjeld i tjue år, skriver Frode Osen.

Ikke studer uten en jobb på siden

«Det å bygge opp stor gjeld uten å ha noen inntekt kan ha stor effekt på hvor raskt vi kan ta opp boliglån eller andre nyttige lån imot slutten av eller etter fullførte studier», skriver økonomistudent Frode Osen i dette innlegget.

Publisert Sist oppdatert

Debattregler i Universitas

• Vil du få din mening på trykk i Universitas? Send innlegget ditt på e-post til debatt@universitas.no.

• Typiske innlegg er mellom 1500 og 2500 tegn, inkludert mellomrom.

• Lengre innlegg kan vurderes i noen tilfeller. Vi tar oss retten til å forkorte innlegg.

• Vi trykker ikke innlegg som har vært publisert i andre aviser, eller som er hatske og trakasserende

• Legg ved et breddebilde av deg selv i e-posten.

• Frist for innsending av innlegg til papiravisen er søndag kl. 17.

• Legg ved et breddebilde av deg selv i e-posten.

Før jeg begynte å studere, lyttet jeg alltid nysgjerrig på min eldre brors fortellinger om hvordan studielivet var, og hvordan han hadde samlet en gjeld på flere hundre tusen kroner i løpet av studiene. «Er det mulig?» tenkte jeg og var sikker på at det ikke kom til å skje med meg. Jeg tenkte jeg hadde et godt forsprang ved å vite dette fra starten.

Spol noen år fremover, og jeg har som økonomistudent klart å samle opp nesten dobbelt så mye gjeld som han gjorde. Hos Skatteetaten ser jeg hva mine inntekter har vært de siste årene, og merker at de er jo bare småtteri i forhold til hvor mye lån jeg har oppsamlet. Studielånet er kanskje det gunstigste lånet man kan ha, men sannheten er den samme: Nå må jeg bruke fremtidige inntekter på å betale ned på en gjeld i tjue år – en gjeld som kunne vært unngått ved å ha en enkel deltidsjobb på siden av studiene.

Les også: «Forslaget om bilfritt UiO er fryktelig usolidarisk»

Det å bygge opp stor gjeld uten å ha noen inntekt vil ikke bare kreve nedbetalinger over mange år, men kan også ha stor effekt på hvor raskt vi kan ta opp boliglån eller andre nyttige lån imot slutten av eller etter fullførte studier.

Å ha en deltidsjobb ved siden av studier er noe av det smarteste vi kan gjøre som studenter

I en finansartikkel skriver Ingvild Aagre, nettredaktør i Lånfordeg, at man ikke kommer unna kredittsjekken i Norge, uansett om man skal låne lite eller mye. Videre skriver hun at vår økonomiske situasjon vil bestemme hvor mye vi kan låne. Så hvis vi har bygd opp flere hundre tusen kroner i gjeld, mangler egenkapital og har tjent null kroner de siste 3–5 årene, hva vil det kommunisere til vår finansielle rådgiver om vår kjøpekraft?

«Med alle disse forelesningene, innleveringene og eksamener som ulmer i horisonten, hvordan i all verden skal jeg få tid til å også ta en ekstrajobb? Jeg har jo så vidt tid til å gjøre det jeg skal for å bestå eksamen!»

Ja, det vil kreve litt ekstra tid og energi, men en snodig effekt jeg har merket av å heve standarden og kreve det lille ekstra, er at det blir enklere å gjøre mer. Du har sikkert oppdaget det samme i sommerferier. Når du ikke MÅ gjøre noe produktivt som å lese, studere, eller jobbe, hvor ofte får du deg til å gjøre de tingene? Det er ikke naturlig, ikke sant? Du føler kanskje at det er vanskelig å starte på studiet igjen til høsten, siden disiplin-muskelen ikke har fått trent seg like mye. Men så snart du er i gang igjen, med studier og eventuelt deltidsjobb, begynner ballen å rulle, og det er nesten som at du er en helt ny person.

Les også: «Fysikere tror ikke på noen verdens ting»

Å ha en deltidsjobb ved siden av studier er noe av det smarteste vi kan gjøre som studenter. Det er bra for fremtidige spare- og lånemuligheter, og vi venner oss raskt til den økte arbeidsmengden.

Powered by Labrador CMS