Nuddelromantikk på sitt verste

NSO-leder Ola Rydje svarer på statssekretær Kyrre Lekves utsagn om at studentene sutrer og klager for mye. Rydje mener Lekve er arrogant som ikke har vilje til å innse regjeringens brutte løfter til studentene.

Publisert

I forrige ukes Universitas legger tidligere statssekretær i Kunnskapsdepartementet, Kyrre Lekve, mye av ansvaret for at studenter har dårlig økonomi over på studentene selv. Det er et arrogant hyl fra hornet på veggen fra en som selv har sittet med makten til å innfri løfter og bedre situasjonen.

Kyrre Lekve provoserer når han kritiserer studenter for å krisemaksimere den økonomiske situasjonen vi er i når det vi bruker av tall og fakta er hentet fra Regjeringens egen «Levekårsundersøkelse for studenter» fra 2012.

På bestilling fra Lekves eget departement har Statistisk sentralbyrå (SSB) kommet frem til at den økonomiske situasjonen for studenter er langt unna det som bør være akseptabelt for hvilken som helst samfunnsgruppe, og at (så godt som) ingen har mulighet til å studere på heltid.

Når studenter relativt sett ikke har hatt mindre penger til å dekke basisbehov som mat og husrom på 38 – trettiåtte – år, er det rimelig arrogant å hevde at vi krisemaksimerer.

Det er forståelig nok ubehagelig for Lekve at de ikke maktet å levere på løftet fra Soria Moria II om at «alle skal ha mulighet til å studere på heltid», men å legge skylden på studenter er en ansvarsfraskrivelse jeg ikke synes hører hjemme hos verken nåværende eller tidligere makthavere.

Videre er det helt uforståelig at han mener at virkelighetsbeskrivelsen til SSB og studenter «fører til svekket troverdighet i det lange løp».

Det at studentbevegelsen minner Lekve på at situasjonen ikke er akseptabel bør føre til dårlig samvittighet for brutte løfter, fremfor å stemple troverdigheten vår som svekket fordi vi står opp for saken vår.

Heldigvis har pipa fått en langt mer sympatisk klang med Kristin Halvorsen ved roret. Statsråden er, i motsetning til Lekve, ærlig på at de ikke leverte på løftene om studiestøtten og at studenters økonomiske situasjon ikke er bra.

Både hun og Lekve påpeker at de har prioritert studentboliger for å bedre situasjonen, men Kunnskapsministeren anerkjenner i det minste at det er Regjeringen som er ansvarlig for bortprioriteringen – ikke studentenes rettmessige klagekor.

Powered by Labrador CMS