Vold og overgrep på pensum

Voldsbegrepet er videre en mange tror, noe som får liten oppmerksomhet i ulike studieretninger.

Publisert Sist oppdatert

Det er vanskelig å være uenig i at vold og overgrep er et alvorlig samfunns- og helseproblem med alvorlige konsekvenser for den enkelte utsatte. Men hva er vold?

Er det vold at et barn blir ristet, kløpet eller dyttet? Er det vold at en ektefelle nekter sin kone tilgang til egen bankkonto, forfalsker hennes underskrift eller truer henne til å ta opp lån? Er det vold at et voksent barn truer sin gamle mor til å gi henne penger eller raserer leiligheten hennes?

Svaret er ja. Vold er mer enn bruk av fysisk makt for å skade andre. Vold er av både fysisk, psykisk, seksuell, materiell og økonomisk karakter. Voldsbegrepet er videre en mange tror, og dette er noe som får liten oppmerksomhet i ulike studieretninger.

For eksempel viser rapporten «Overgrep mot eldre», at eldre utsatt for vold og overgrep ikke får god nok hjelp. Rapporten viser et behov for økt kunnskap og kompetanse blant yrkesgrupper som er i kontakt med eldre. Dette arbeidet må starte allerede i utdanningen.

Kunnskap er avgjørende for at vold og overgrep skal avdekkes på et tidlig tidspunkt og bekjempes. Oppdatert kunnskap om hva vold er, er nødvendig for at alle former for vold fanges opp.

Per i dag varierer det hvilke utdannelser som har vold og overgrep på pensumlisten. Det var derfor gledelig å lese i Universitas novemberutgave at Kunnskapsdepartementet vil ha vold og overgrep på pensum for lærerstudenter. Mer av dette – takk!

Powered by Labrador CMS