Fare for identitetstyveri

Publisert

Her om dagen var jeg og fikk meg nytt studentkort fra Universitetet i Oslo (UiO). For en gangs skyld var det ikke bildet som gjorde meg skuffet, men heller at personnummeret mitt fremdeles trykkes på studentkortet. Og ikke bare der. Hvert semester i syv år har jeg fått semesterkort i posten der hele personnummeret mitt har blitt trykket. To studentkort og fjorten semesterkort gjør at jeg skal ha vært en over middels ryddig student for å ikke ha mistet noen av dem. Og har jeg ikke mista noen, har uansett to semesterkort kommet bort i posten, så ett eller annet sted ligger personnummeret mitt helt ubeskyttet.

Hvis et av de mange kortene har falt i hendene til en slem identitetstyv er det knapt grenser for hvor mye snusk han kan ha funnet på i mitt navn. Med personnummeret mitt så er det gjort i en fei for han å skaffe seg kredittkort i mitt navn. Eller ID-kort. Ja, han kan sannsynligvis lett skaffe seg et studentkort med mitt navn og sitt eget bilde. Selv om det betinger en nokså syk form for humor kan konsekvensene for meg bli veldig alvorlige.

– Har utviklingen snudd og bøndene er mer fremtidsrettet en byfolket?

Foran meg har jeg min samboers studentkort fra Universitetet i Ås. På det kortet er det også plass til å skrive fødselsnummer, men til min store glede står det feltet tomt. Har utviklingen snudd slik at bøndene er mer fremtidsrettet en byfolket?

Kjære UiO, kan dere fortelle meg hvorfor personnummeret må stå på semester- og studiekortene, når de uansett ikke er gyldige som legitimasjon? Hadde det ikke holdt lenge med bare fødselsnummer, studentnummer eller ikke noe nummer i det hele tatt?

Powered by Labrador CMS