Ny gjennomgang av rutiner

Publisert

Universitas har i sin utgave 20. januar 2010 et oppslag og en lederartikkel om personvernet ved Universitetet i Oslo (UiO). Bakgrunnen for disse er en uheldig hendelse der et vedlegg til et saksdokument, som gjelder en søknad om utsatt eksamen, har blitt gjort tilgjengelig i web. Dokumentet kan riktignok ikke nås via de vanlige navigasjonsveiene ved universitetets websted, men det har blitt fanget opp av søkemotorer. Dette skyldes at det ble gjort en feil i forbindelse med lagring av dokumentet. Universitetet har kontrollrutiner for å fange opp slike feil, men kontrollen har sviktet i dette tilfellet. Det forhold at dokumentet kunne nås, har imidlertid ikke blitt misbrukt. Våre logger viser at ingen uvedkommende har forsøkt å nå dokumentet før Universitas fant det og deretter skrev om saken.

Universitetet beklager at dokumentet ble lagret på en slik måte at det kunne nås av uvedkommende, og studenten ble kontaktet så snart vi ble klar over det inntrufne. Vi gjør nå en ny gjennomgang av våre rutiner. Vi vil også se på de tekniske beskyttelsesmekanismer vi bruker for å sikre at slikt ikke skjer, med sikte på å gjøre publiseringssystemene våre mer robuste overfor slike feil.

– Vi har alle felles interesse i å sikre at personinformasjon ikke kommer på avveie.

Det er bra at Universitas tar opp slike saker. Vi har alle felles interesse i å sikre at personinformasjon ikke kommer på avveie. Oppslaget gir imidlertid en upresis beskrivelse av de faktiske forhold. Det er ikke korrekt at studentens kontaktpersonalia inngikk i materialet. Oppslaget vier betydelig oppmerksomhet til det forhold at den aktuelle studenten er under politibeskyttelse på hemmelig adresse, og det gis inntrykk av at universitetet har offentliggjort dokumenter som angår studentens sikkerhet. Dette er heller ikke korrekt. De to eneste personidentifikatorene i de aktuelle sakspapirene er studentens navn og det mobiltelefonnummer studenten hadde i år 2005. Dette er ikke informasjon som truer studentens sikkerhet.

Det er godt at det rettes et kritisk lys mot personvern, både generelt og slik det praktiseres ved UiO. Her skal en våken presse spille en viktig rolle. For å sikre at så viktige forhold debatteres på en god måte, er det da viktig at faktagrunnlaget gjengis korrekt.

Powered by Labrador CMS