Nedprioritering av et helt kontinent?

Publisert Sist oppdatert

- Det foreligger ikke noe vedtak om nedleggelse, og dermed heller ingen begrunnelse.

I forrige ukes kronikk kunne man lese om hvordan religionsstudier trues av nedleggelse. I samme avis kan vi lese at studieretningen Afrika sør for Sahara legges ned høsten 2009. La meg først påpeke at Afrika sør for Sahara ikke er nedlagt, men man har stoppet opptaket til studieretningen, både på bachelor- og på masternivå. Mange vil kanskje være enig i at det bare er en pen måte å si det på, men jeg tør påstå at det er mer enn som så. Der religionsstudier i det minste vurderes nedlagt, og slik får muligheten til å tale sin sak, ble Afrika sør for Sahara pent forbigått i stillhet i forslagene til omstrukturering av programmet. Det foreligger ikke noe vedtak om nedleggelse, og dermed heller ingen begrunnelse.

Erik Solheim har ved gjentatte anledninger (senest i Apollons magasin om Afrika forskning ved UiO fra oktober 2008) uttalt seg om behovet for kompetanse om Afrika i Norge. Derfor er det jo besynderlig at man ser noe som kan ligne en generell tendens til nedprioritering av Afrika som studiefelt, idet mastergraden i afrikastudier ved NTNU også avvikles denne høsten.

At bachelor-graden kan være moden for omstrukturering er jeg delvis enig i. Men å stryke Afrika sør for Sahara fra kartet kan umulig være løsningen. At Afrika er et kontinent vi både vil høre, se, og merke mer og mer fra er helt sikkert, og dagens situasjon og utvikling gir liten grunn til å tro at etterspørselen etter kompetanse på området vil minke i fremtiden.

Powered by Labrador CMS