Ernas floke

– Det er feigt av den avtroppende regjering å innføre store satsinger rett før de går av, mener Politikk- og samarbeidsansvarlig ved Studentforeningen ved BI i Oslo (SBIO), Kaia Marie Rosseland. Hun mener det gjenstår stor utfordringer for den påtroppende regjering i å likestille offentlig og privat utdanning.

Publisert

14. oktober la regjering Stoltenberg II fram sitt forslag til statsbudsjett. Da studentbevegelsen så sine milliardgjennomslag ble det stor fest. Etter åtte år med makten gikk de av med et smell. Kristin Halvorsen kan nå si at hun støttet studentenes kamp om elleve måneders studiestøtte, i å bygge 1300 nye studentboliger, øke utdanningsstøtten for studenter med barn og støtte permanent innføring av deltidssykemelding.

Som enhver student ble jeg overveldet av glede. Det er nærmest som en drøm at studentbevegelsen endelig får gjennomslag, etter alle disse årene med arbeid. Solberg-regjeringen med Thorbjørn Røe Isaksen som kunnskapsminister, skal godt klare å opprettholde populariteten blant studentene om de velger å gå bort i fra elleve måneders studiestøtte. Jeg vil si det er feigt av den avtroppende regjering å innføre slike store satsinger rett før de går av, selv om det kanskje var det som måtte til for å gjeninnføre heltidsstudenten.

Det gjenstår enda en stor utfordring for den påtroppende regjering: å likestille offentlig og privat utdanning. Hvis du velger å ta utdanningen din ved studiesteder utenfor Norden får du stipend for deler av skolepengene, 50 prosent på bachelor og 70 prosent på master. En del private utdanningsinstitusjon tilbyr studier som det offentlige ikke tilbyr, og subsidierer dermed det offentlige utdanningstilbudet der det ikke strekker til.

Dersom du velger å ta studiene ved en privat utdanningsinstitusjon som BI, vil du sitte igjen med store lånesummer etter endt studie. Jeg håper og forventer at Solberg-regjeringen endelig vil løse denne floken ved å innføre stipend for skolepenger for oss som velger å ta utdanningen vår på privatskoler. Først da vil vi bli likestilt med de andre studentene i Norge.

Powered by Labrador CMS