Manglende fornybarfokus ved Matematisk institutt

Publisert

Under Energidagen på UiO ble det fremholdt at universitetet har som ambisjon å ta tydelig ansvar i møte med verdens klima- og energiutfordringer. Disse ambisjonene er imidlertid ikke enkle å oppdage når man som student skal velge grad innen matematikk.

Matematikken er et viktig verktøy i alle realfag og er dermed en selvskreven ingrediens innen forskning på fornybar energi og bærekraftig utvikling. Likevel er dette så godt som fraværende i presentasjonene av de ulike gradene og studieretningene ved Matematisk institutt, samtidig som mange av dem fremstilles som svært relevante for oljeindustrien. Bare ett sted, i omtalen av studieretningen «Fluidmekanikk» på MIT, nevnes det at dette kan være relevant for klimaforskning og utnyttelse av moderne energikilder. Hvis man derimot skal studere det samme temaet på masternivå har det tydeligvis sluttet å være relevant for nevnte forskningsfelt.

Skal UiO ta ansvar for verdens klima- og energikrise gjennom å mate oljeindustrien med matematikere uten en gang å fortelle dem at graden deres er like relevant for forskning og utvikling innenfor fornybar energi? For meg, og antageligvis mange med meg, fører dette til at jeg ikke anser UiO som et aktuelt alternativ for min mastergrad. Dette fordi det virker som om det er lite sannsynlig at det er her de store gjennombruddene vil skje. En mer alvorlig konsekvens er at det kunne fått meg til å tro at det ikke er behov for min kompetanse i utviklingen av det fornybare samfunnet. Men det er jo helt motsatt! Videre kan det føre til at folk med gode matematiske evner og interesse for faget velger bort matematikk, fordi de ikke ser mulighetene dette faktisk byr på.

Satsing på fossile næringer er ikke framtidsrettet.

I et større perspektiv mener jeg at UiO ikke klarer å gjøre seg til et attraktivt alternativ for realfagsinteresserte som ønsker å bidra til en bærekraftig framtid. Hvis universitetet ønsker, som det står i UiO:Strategi2020, å etablere seg som et grønt universitet, må det satses mer på framtidsrettede utdanninger. Det er også viktig å synliggjøre mulighetene man har innenfor utdanningene som allerede eksisterer på universitetet. Satsing på fossile næringer er ikke framtidsrettet, og UiO bør ta et tydeligere standpunkt i utviklingen av det fornybare samfunnet.

Powered by Labrador CMS