Regjeringen svikter realfagene

Publisert

I forkant av revidert statsbudsjett etterlyste Tekna ekstrabevilgninger for å dekke opp for økningen av søknader til høyere utdanning i teknologi- og realfag. Nå er det reviderte budsjettet lagt frem, og det er skuffende at regjeringen overhode ikke har tatt hensyn til at det vil være 650 flere søkere uten studieplass enn i fjor høst.

I mange år har regjeringen gjennomført kampanjer for å få flere unge til å velge realfag. Næringslivet etterlyser slik kompetanse, og etterspørselen etter sivilingeniører og andre høyere utdannete realister er nå meget stor. Derfor er det merkelig at regjeringen, når søkertallene endelig går opp, ikke bidrar mer for å få unge som er interessert i å studere realfag og teknologi inn i slike studier.

For å dekke opp for den økte søkningen til teknologi- og realfag hadde regjeringen måttet legge om lag 35 millioner kroner på bordet i revidert statsbudsjett. I stedet velger regjeringen å knipe pengepungen igjen, og dermed holde mange studenter unna disse fagene ved studiestart til høsten.

«En plan for å øke antallet studieplasser i realfag og teknologi, burde vært på plass for lenge siden.»

Det er fem prosent flere søkere til høyere utdanning i år enn i fjor. Kullene vil fortsette å vokse i flere år, og dette bør ikke komme som en overraskelse på regjeringen. En plan for å øke antallet studieplasser i realfag og teknologi burde derfor vært på plass for lenge siden. Det er fristende å tro at realfagsatsingen holdes nede fordi regjeringen og universitetene bygger ut de fagretningene som koster minst, mens fag som krever laboratorier og annet dyrt utstyr holdes nede.

Endelig er det en økning i antallet unge som vil studere fag der de kan utvikle løsninger for å bygge ut vei og jernbane, skape klimavennlig teknologi og løse oppgaver innen helse og omsorg. Disse fortjener å bli tatt imot med åpne armer, og ikke bli møtt med en stengt dør på universiteter og høgskoler.

Fortsett debatten på universitas.no

Powered by Labrador CMS