Historieløst om universitet og kirke

Kommer forskningen fram til at jorda ble til ved evolusjon, betyr det fra kristent synspunkt bare at evolusjon var måten Gud brukte for å skape verden

Publisert

Ifølge Universitas 24.08.05 uttalte forkynner Nils Pettersen

følgende: «Universitetet har aldri vært en institusjon som prøver å peke mot himmelen. Derimot har det prøvd å bortforklare det Bibelen forteller oss. Universitetet holder seg til Darwins lære, at vi mennesker stammer fra apene.» Uttalelsen var tydeligvis en del av et møte i regi av Transdenominational Network, en økumenisk (tverrkirkelig) studentforening på Blindern. Nils Pettersen viser en total historieløshet når han tenger opp en konflikt mellom kirke og universitet. Vet han ikke at universitetet har sitt utspring nettopp i middelalderens klostre? Mesteparten av universitetets historie har foregått under kirkelige vinger. Fremdeles er det nære bånd mellom kirke og universitet i vårt land, representert for eksempel ved eksistensen av det Teologiske Fakultet, som utdanner prester til Den norske kirke.

I kjølvannet av oppslaget i Universitas, har en artikkel om kristendom og kreasjonisme stått på trykk. Det kan virke som om det å være kristen skulle stå i motsetning til det å være akademiker. En slik anti-intellektuell holdning deles imidlertid ikke av alle kristne, og i særdeleshet ikke av Norges Kristelige Studentforbund – en annen, også økumenisk, studentforening som driver arbeid i Oslo. I Forbundet sier vi som Justin Martyren: «Alt sant som er sagt, av hvem det enn er sagt, tilhører oss kristne.» Det betyr at man aldri trenger å frykte god forskning og kritisk sannhetssøken. Kommer forskningen fram til at jorda ble til ved evolusjon, betyr det fra kristent synspunkt bare at evolusjon var måten Gud brukte for å skape verden. Å stå i en universitetstradisjon og være kristen innebærer overhodet ingen motsetning for de fleste: Nettopp ønsket om å sette ressurser inn på å komme fram til hvordan virkeligheten henger sammen, forener kirke og universitet. Alle studenter som slik ønsker å bruke både hjertet og hodet de er gitt av Gud, er velkomne i Forbundet!

Powered by Labrador CMS