Ansvar for Oslos innvandrerbefolkning

Publisert

– Vi anser rettshjelp til innvandrere som både et statlig og kommunalt ansvar.

Byrådssekretær for eldre og sosiale tjenester Kai-Morten Terning (FrP) skriver 21. oktober i Universitas at Juss-Buss har prioritert å hjelpe innvandrere, og at vi bistår utenlandske klienter i juridiske spørsmål hvor utvisningssak opprettes på bakgrunn av straffbare handlinger. Terning mener rettshjelp til innvandrere er et statlig ansvar, og ber Juss-Buss henvende seg til regjeringen for økte bevilgninger. Som medarbeider i innvandringsgruppen på Juss-Buss vil jeg utdype hvorfor vi anser rettshjelp til innvandrere som både et statlig og kommunalt ansvar.

Oslo er den byen i Norge med størst tetthet av innvandrere og flyktninger. Juss-Buss mener Byrådet må ta konsekvensene av nettopp dette ved utformingen av sitt budsjettforslag. Regjeringen er ansvarlig for den overordnede asyl- og innvandringspolitikken, men det innebærer vel ikke at Oslo kommune dermed er fritatt ethvert ansvar for sine mange innbyggere av utenlandsk opprinnelse?

Juss-Buss driver oppsøkende rettshjelp overfor Oslos innvandrerbefolkning gjennom foredrag og saksmottak på de steder innvandrere i alminnelighet ferdes. Eksempel på slike steder er Oslo kommunes voksenopplæringer, introduksjonsprogrammet og ulike innvandrerorganisasjoner. Vårt oppsøkende arbeid har avdekket at særlig innvandrere har et udekket rettshjelpsbehov, og det innenfor hele spekteret av våre rettsområder – også utlendingsrett.

Utlendingsrett er imidlertid mer enn spørsmålet om utvisning av kriminelle utlendinger. Innvandringsgruppen på Juss-Buss jobber primært med spørsmål om familiegjenforening, statsborgerskap, bosettings- og arbeidstillatelser. 95 av 5029 saker Juss-Buss behandlet i fjor vedrørte spørsmålet om utvisning – en marginal andel av vårt rettshjelpsarbeid. Når det er sagt mener vi at også utlendinger som har begått kriminelle handlinger av ulik art og alvorlighetsgrad fortjener en rettssikker behandling.

Powered by Labrador CMS