Ingen sekser til Terning

Publisert

- Juss-Buss er ikke er underlagt reglene i lov om fri rettshjelp.

I forrige ukes Universitas anklager byrådssekretær Kai-Morten Terning (FrP) Juss-Buss for å bryte vilkårene for å gi fri rettshjelp. Dette begrunnes med at en del av Juss-Buss’ klientmasse har høyere årsinntekt enn 246 000 kroner. Forutsatt at Terning er sitert riktig, framstår han som direkte kunnskapsløs ved å fremme slike påstander.

Juss-Buss er enig med Terning i at rettshjelp er en statlig oppgave. Men den statlige rettshjelpsordningen er ikke tilstrekkelig til å dekke behovet blant folk. Samtidig har Oslo særegne sosiale utfordringer. De frivillige rettshjelpstiltakene er helt nødvendige for å møte disse utfordringene.

Etter dagens rettshjelpslov kan fri rettshjelp gis av privatpraktiserende advokat eller offentlig advokatkontor. Hjelpen er behovsprøvet i den forstand at man må ha inntekt og formue under visse grenser for å motta gratis bistand. Juss-Buss er en uavhengig rettshjelpsorganisasjon som utelukkende består av studenter, og er derfor ikke underlagt reglene i lov om fri rettshjelp. Tvert imot er det en forutsetning for Juss-Buss’ drift at vi supplerer den offentlige rettshjelpsordningen ved at vi kun yter rettshjelp i saker som ikke omfattes av denne.

Etter dagens rettshjelpslov har man krav på offentlig støttet rettshjelp innenfor visse saksområder (såkalte prioriterte saker). Hører ikke saken inn under de prioriterte saksområdene, har man i utgangspunktet ikke krav på å få dekket rettshjelpsutgiftene sine. Det er de sakene som nettopp ikke hører inn under de prioriterte saksområdene Juss-Buss yter hjelp i.

Det vitner om liten innsikt når Terning reagerer på at fire av ti Juss-Buss-klienter tjener mer enn 246 000 kroner. Bruttoinntekten gir ofte et uriktig bilde av faktisk inntekt. Stor gjeld eller tung forsørgerbyrde er eksempler på faktorer som kan bidra til å modifisere den reelle inntekten kraftig. For mennesker med lav reell inntekt er Juss-Buss derfor et viktig rettshjelpstiltak. For de klientene som har høy inntekt er hjelpen som regel begrenset til henvisninger eller generell rådgivning.

Rettsområdene vi jobber med er også utpreget sosiale, samtidig som vi driver en omfattende oppsøkende virksomhet overfor utsatte grupper. Til sammen betyr dette at Juss-Buss gir fri rettshjelp til dem som trenger det mest, uten å bryte regler av noe slag.

Powered by Labrador CMS