Begrens oljeselskapenes makt

Publisert Sist oppdatert

Fra Universitas utg. 22, 2011

Debattredaktør Magnus Lysberg verner om oljeselskapenes rett til å kjøpe seg forskning og kunnskap ved UiO i Universitas for to uker siden. Han mener studentenes vedtak om å avvikle oppdragsforskningen UiO utfører på vegne av petroleumsselskapene er både politisk og begrenser den akademiske friheten. Vedtaket er så absolutt politisk, men vedtaket truer ikke den akademiske friheten.

Som en del av det akademiske fellesskapet er det vår plikt som studenter å ta del i debatten om hva Universitetets ressurser skal brukes til. Den plikten har studentene tatt og Studentparlamentet har derfor gått inn for å avvikle all oppdragsforskning som gjøres med hensikt på videreutvikle eller forlenge petroleumsvirksomheten.

Vi kan berolige Lysberg med at det finnes nok av midler til petroleumsforskning som ikke kommer fra næringslivet. Petroleum utgjorde 32 % av de samlede offentlige FoU-utgiftene i Norge. Mellom 2007 og 2008 var det også en 50 % vekst i petroleumsforskningen i instituttsektoren. Så selv om UiO skulle tatt miljøansvar og kastet ut oppdragsforskningen er det nok av offentlige programmer som sørger for samfunnets behov for petroleumsforskning. Oppdragsforskning er noe som kommer på toppen av den offentlig finansierte petroleumsforskningen, og som binder opp de samme ressursene som vi bør bruke på å komme oss ut av klimakrisa.

Hvis det er den politiske styringen Lysberg vil til livs er det nok andre ting han bør se på før han angriper studentenes politiske vedtak og prioriteringer. Norges forskningsråd og EUs forskningsmidler er to institusjoner som i langt større grad faktisk styrer sektoren politisk. For vår del ser vi det som positivt at norske folkevalgte er med på å bestemme og gjennomføre samfunnets behov for forskning og kunnskapsutvikling.

«Universitetets rolle bør være å forberede samfunnet på en framtid uten olje og gass – ikke bedrive forskning på vegne av petroleumsselskapene»

Universitetets rolle bør være å forberede samfunnet på en framtid uten olje og gass – ikke bedrive forskning på vegne av petroleumsselskapene. I stedet for å binde opp ressursene til petroleumsforskning bør våre forskningsressurser brukes på å utvikle fornybar energi. Et av de største prosjektene ved UiO handler om kartlegging av oljeressurser i Barentshavet og i arktiske strøk. Dette er steder som aldri før har vært utsatt for oljeutvinning. Det vil forlenge petroleumsvirksomheten på norsk og internasjonal sokkel, forlenge petroleumsaktiviteten og forverre klimaendringene. Jeg er glad for at studentene vil begrense petroleumsselskapenes makt over forskningsinstitusjonene og avvikle oppdragsforskningen. Spørsmålet er om UiO tar samme ansvar.

Powered by Labrador CMS