Ingen tier-tvang

Publisert

I forrige ukes Universitas argumenterer Peter Schwarz fra Blå Liste for at Velferdstinget (VT) sitt vedtak om SAIH-tierne vil gi studentene mer valgfrihet. Dette synes noe merkelig da vedtaket kun går ut på å synliggjøre ordningen og den allerede eksisterende valgfriheten. Han kommer samtidig med ytringer som ikke medfører riktighet angående ordningen.

Å fremstille dagens tierordning som tvang, er grunnleggende feil. Ved å gå inn på www.saih.no kan man enkelt få refundert sine 30 kroner, eller man kan ganske enkelt betale 30 kroner mindre ved semesterregistrering. Ordningen har aldri på noen måte vært tvang. Vi beklager at Schwarz ikke har forstått dette og anerkjenner derfor at informasjonen ikke har vært tydelig nok. Vi har lenge forsøkt å få informert om dette ved innbetaling av semesteravgift. Dette har imidlertid blitt avslått fra UiO.

Schwarz stiller videre spørsmålstegn ved hvorfor det akkurat er SAIH som skal få en slik støtte. SAIH sprang for snart 50 år siden ut av den norske studentbevegelsen og nyter stor legitimitet i både Norge og sine samarbeidsland. SAIH er en organisasjon drevet av studenter og akademikere gjennom partnerorganisasjoner som Norsk Studentunion, Studentenes Landsforbund og International Students’ Union, og handler først og fremst om solidaritet fra student til student, om retten og muligheten til utdanning. Dette er vel strengt tatt også det man driver med i Velferdstinget (VT) og i studentpolitikken for øvrig.

Vi oppfordrer Peter Schwarz og alle andre som føler seg underinformert om å gå inn på våre nettsider og lese om hvordan de «skarve tierne» deres blir mangedoblet av NORAD og forandrer liv i Latin-Amerika og det sørlige Afrika. Hvordan de «skarve tierne» gjennom utdanning gjør unge i stand til å frigjøre seg fra fattigdom, undertrykking og vold. Hvordan de «skarve tierne» hjelper Schwarz’ forfulgte studentpolitikerkollegaer i land som Zimbabwe der ytringsfrihet ikke er en selvfølge. Schwarz og andre interesserte er også høyst velkomne til å stikke innom vårt kontor i 2. etasje på Villa Eika for en kaffe og prat.

Det finns selvsagt mange andre særdeles gode organisasjoner man kan støtte. Vi lar det være opp til VT å avgjøre om også andre er like relevante.

Powered by Labrador CMS